THE ECONOMIST

Het tijdperk Helmut Kohl is ten einde in de Bondsrepubliek. De kanselier heeft geen nieuwe ideeën meer. Maar is de sociaal-democraat Gerhard Schröder wel de ideale opvolger, vraagt het Britse weekblad The Economist zich af. In de deelstaat Nedersaksen, waar hij sinds 1990 aan de macht is, is zijn retoriek beter dan zijn daden.

Vier jaar geleden beloofde hij tijdens zijn verkiezingscampagne banen te scheppen, maar daar is niets van terechtgekomen. Populisme, pragmatisme en opportunisme lijken zijn houding in de politiek te kenmerken.

Het zou, aldus het blad, zowel voor de Bondsrepubliek als voor de CDU beter zijn als Kohls erfgenaam Wolfgang Schäuble aan de macht zou komen. Volgens de opiniepeilingen is hij even populair als Schröder, maar hij heeft in elk geval begrip voor de noodzaak van hervormingen in de economie, de bureaucratie, het belastingstelsel, de pensioenvoorzieningen en het systeem van gezondheidszorg. Het beste zou zijn als in Duitsland een einde zou komen aan het huidige politieke systeem, dat kleine partijen en de deelstaten zo'n onevenredig grote invloed geeft. Daarvoor zou een grote coalitie de beste wegbereider zijn.