Spanning stijgt bij hockeyers

ROTTERDAM, 9 MAART. In de hockeycompetitie hebben Den Bosch en Amsterdam zich geplaatst voor de play-offs. Koploper HGC was al zeker van deelname aan de strijd om de landstitel. Twee speelronden voor het einde van het reguliere seizoen zijn nog vijf clubs in de race voor de vierde plaats in de eindrangschikking, die recht geeft op deelname aan de nacompetitie: HDM, Hurley, Bloemendaal, Kampong en Oranje Zwart. Het verschil tussen nummer vier (HDM) en nummer acht (Oranje Zwart) bedraagt twee punten.

Ook in de onderste regionen is het ongemeen spannend. Vier clubs komen nog in aanmerking voor degradatie: SCHC, HCKZ, Tilburg en Pinoké. Van die vier greep hekkensluiter Pinoké gisteren de laatste strohalm door Bloemendaal op eigen veld met 4-0 te verslaan. HCKZ en Tilburg verloren, respectievelijk van Amsterdam (0-3) en Den Bosch (4-2). SCHC daarentegen won, met 3-1 van Oranje Zwart, en lijkt veilig op het eerste gezicht.

Twee clubs degraderen naar de overgangsklasse. Pinoké moet met ruime cijfers winnen van Kampong en SCHC, anders degradeert de tweede club uit Amsterdam. Tilburg heeft één punt meer dan Pinoké, maar een lastiger programma, met HDM gevolgd door landskampioen Amsterdam. Het roemrijke HCKZ heeft zestien punten en speelt nog tegen Oranje Zwart en Bloemendaal.

In de vrouwencompetitie stelde Kampong gisteren de deelname aan de play-offs veilig. Door de 4-1 zege op titelhouder HGC komt de vierde plaats in de eindrangschikking niet meer in gevaar. Koploper Amsterdam, HGC en Den Bosch waren al geplaatst. Laren, vorig jaar nog deelnemer aan de play-offs, verspeelde op de 21ste speeldag de laatste kans op de vierde plek door met 2-0 te verliezen van Den Bosch.

De hockeyers van Australië hebben gisteren het zeslandentoernooi in Maleisië gewonnen. In de finale van de strijd om de Sultan Azlan Shah Cup ontdeed de ploeg van bondscoach Terry Walsh zich pas na strafballen van Europees kampioen Duitsland. Na de reguliere speeltijd was de stand gelijk, 1-1. Het toernooi in Ipoh gold ter voorbereiding op het WK, dat eind mei in Utrecht begint.