Soeharto: eisen IMF druisen in tegen grondwet

JAKARTA, 9 MAART. De Indonesische president Soeharto vindt dat volledige uitvoering van de voorwaarden voor de hulp van het Internationaal Monetair Fonds indruist tegen de grondwet.

Gistermiddag zei Soeharto tegen Yusuf Syakir, een van de leiders van de crypto-islamitische Verenigde Ontwikkelingspartij (PPP), dat “invoering van alle door het IMF gevraagde maatregelen neerkomt op het invoeren van een liberale economie”.

Dat zou niet in lijn zijn met artikel 33 van de Indonesische Grondwet dat bepaalt dat de economie op 'familiale wijze' hoort te werken. De minister van Nationale Ontwikkelingsplanning, Ginandjar Kartasasmita, waarschuwde vanochtend supranationale organisaties als het IMF om Indonesië niet te vernederen. Tegen de krant The Indonesian Observer zei Ginandjar: “We nodigen internationale organisaties als het IMF en de Wereldbank uit om Indonesië te helpen. Maar als dat betekent dat zij ons hun wil kunnen opleggen, zijn we beter af zonder hun hulp.”

De uitlatingen van de president en van minister Ginandjar worden gezien als een reactie op het vrijdag door het IMF genomen besluit om de volgende tranche van 3 miljard dollar hulp aan Indonesië nog niet beschikbaar te stellen.

Aangezien de Wereldbank en de Aziatische Ontwikkelingsbank leningen van respectievelijk anderhalf en een miljard dollar afhankelijk hebben gemaakt van het oordeel van het IMF, loopt Indonesië op korte termijn ruim vijf miljard dollar aan steungelden mis. Indonesië heeft dat geld nu nodig om tekorten op de handelsbalans aan te vullen.

De berichten over de steeds dieper wordende kloof tussen de regering-Soeharto en het IMF leidden tot zeer onrustige koersbewegingen van de roepia. De nationale munt duikelde vanochtend van omstreeks 10.000 roepia voor de dollar naar 12.000, maar kroop in de loop van dag weer omhoog naar ongeveer 11.000 roepia voor de dollar.

Een vrije val van de roepia, zoals in januari toen de roepia terugviel naar een waarde van ongeveer 17.000 voor een dollar, wordt volgens waarnemers geblokkeerd door de nog steeds aanwezige mogelijkheid van het installeren van een zogeheten currency board. Dit beleidsinstrument fixeert de waarde van de roepia kunstmatig op een hoog peil en koppelt haar vast aan de dollar.

Gisteren verklaarde Soeharto's zoon, de zakenman en volkscongresafgevaardigde Bambang Trihadmodjo, dat zijn vader na diens herverkiezing morgen alsnog zou overgaan tot het instellen van een currency board.

De kosten van dit koppelingssysteem moeten gedragen worden door de buitenlandse deviezenreserve, maar die is de laatste weken geslonken tot 10 miljard dollar.

Analisten vrezen nu dat Indonesië op korte termijn bankroet kan zijn.

    • Frank Vermeulen