Shell Tankers vlagt hele vloot van 56 schepen uit

ROTTERDAM, 9 MAART. Vanaf begin dit jaar varen er geen Shell tankers meer onder Nederlandse, Britse, Duitse en Franse vlag. De rederij Shell Tankers BV heeft in het kader van een bezuiniging al haar 56 schepen die olieproducten en vloeibaar gas transporteren, “uitgecharterd” aan de Londense Shell-handelsfirma STASCO, terwijl de tankers (internationaal) worden bemand door het in Singapore gevestigde rederijkantoor Shell International Manning Services.

Dat meldt het bedrijfsblad Shell Venster. De Koninklijke/ Shell Groep heeft nu 56 tankers in eigendom of in lange-termijncharter. Begin jaren '80 kampten alle reders met een enorme overcapaciteit omdat rekening was gehouden met de sterke groei in het olieverbruik in de jaren '60 en '70, terwijl er na 1980 juist een daling optrad. De Nederlandse groepsvloot van het concern ontkwam niet aan een inkrimping. Ruim een jaar geleden werd een totale verandering van de structuur van het tankerbedrijf doorgevoerd. Het Singaporese bemanningskantoor put nu uit het wereldreservoir aan uitzendkrachten voor de zeescheepvaart, waardoor grote bezuinigingen worden geboekt.