Ritsma in vorm, zorgen om Postma

ROTTERDAM, 9 MAART. Rintje Ritsma heeft bij wereldbekerwedstrijden in Inzell zowel de 1.500 als 5.000 meter gewonnen. Beide afstanden reed hij in opvallend goede tijden. Op de 1.500 meter vestigde Ritsma met 1.50,31 zelfs een wereldrecord voor buitenbanen. Hij versloeg in een rechtstreekse confrontatie Ids Postma. Postma reed 1.51,09 en eindigde daarmee als derde achter de Noorse olympisch kampioen Adne Sdral.

Ids Postma tobde in Inzell met een zware oorontsteking. Toch hoopt de Fries komend weekeinde bij de wereldkampioenschappen allround schaatsen in Heerenveen zijn titel te kunnen verdedigen. “Gegeven de omstandigheden was zijn presteren echter zeer knap”, zei bondscoach Henk Gemser. “Die blessure is heel vervelend. Wij hopen voldoende tijd te hebben om die ontsteking te laten herstellen.”

Gemser is optimistisch dat Postma vrijdagavond in Thialf kan starten. “Ids heeft de kop hoog”, zei de bondscoach. “De ontsteking is pijnlijk, maar zodra genezen is Ids weer gelijk bij de les. Hij is een week aan het kwakkelen geweest, maar heeft geen trainingsachterstand opgelopen.”

Ritsma bewees twee dagen lang in goeden doen te zijn. Op de 5.000 meter schaatste hij ontspannen naar de winnende tijd van 6.36,33. Olympisch kampioen Gianni Romme was niet in Zuid-Duitsland, hij verkiest een rustige voorbereiding op de WK afstanden in Calgary. Bob de Jong, tweede in Nagano, werd gisteren tweede, op ruim anderhalve seconde van de winnaar.

“Het was een trainingsritje”, noemde Ritsma zijn optreden. “Maar wel één met een leuke tijd. Het ging wonderbaarlijk gemakkelijk.” Ook Gemser was vol lof over Ritsma, komend weekeinde de enige concurrent voor Postma. “Hij reed hier heel sterk, het kan komend weekeinde een spannende strijd worden.”

Bij de vrouwen waren de Duitse schaatssters in Inzell oppermachtig. Zowel op de 3.000 als 1.500 meter eisten zij de eerste drie plaatsen op. Pechstein won zaterdag, met 4.09,31 bleef ze slechts 2,35 seconde boven haar eigen wereldrecord. Friesinger was tweede, Niemann derde. Zondag wisselden Niemann en Pechstein van positie, Friesinger bleef tweede.

Barbara de Loor verbeterde zaterdag met 4.16,91 haar persoonlijk record op de 3.000 meter. De Loor werd zesde en was daarmee de beste Nederlandse. Op de 1500 meter was Annamarie Thomas met 2.02,57 de beste niet-Duitse, op de vierde plaats.