Riad wil export olie niet verlagen

ROTTERDAM, 9 MAART. Saoedi-Arabië, 's werelds grootste exporteur van olie, is niet bereid de productie ervan te verminderen om de daling in de olieprijzen tot staan te brengen. Dat heeft de Saoedische olieminister Ali al-Naimi gisteren in Riad gezegd.

Naimi's verklaring, die door het Saoedische staatspersbureau SPA werd gepubliceerd, leidde vanochtend al tot een verdere daling van de olieprijs op de termijnmarkt in Singapore tot 14,67 dollar per vat van 159 liter, het laagste niveau in bijna vier jaar. De termijnmarkt in Londen opende met een notering van 13,45 dollar voor de toonaangevende Noordzee-olie 'Brent', 14 dollarcent lager dan het slot van vrijdag.

Het Saoedische standpunt maakt het volgens marktanalisten extra moeilijk voor Opec, de Organisatie van olie-exporterende landen, om een noodmaatregel te nemen. Opec geeft geen commentaar op de verklaring. De spoedvergadering van Opec-ministers, volgende week maandag in Wenen, om tot een collectieve productievermindering te komen gaat door, zegt een woordvoerder van Opec.

“Wij hebben voor eens en voor altijd de rol van swing producer (verhoging of verlaging van het volume al naar gelang de ontwikkeling van de wereldmarkt) verlaten”, zei minister Naimi gisteren. “Daarom willen we onze productie niet verminderen nu andere landen, die zich niet aan hun productiequota houden, de markt overvoeren, een daling van de prijzen veroorzaken en gewaardeerde klanten van ons afpikken.”

Opec wordt geplaagd door overproductie, vooral door Venezuela, Nigeria en Qatar. Het afgesproken gemeenschappelijke productieplafond van 27,5 miljoen vaten per dag is vorige week al met meer dan 1 miljoen vaten overschreden. Venezuela is hierbij de grootste 'boosdoener'.

Het aanbod van olie is mede door de overproductie momenteel hoger dan de vraag, die beïnvloed wordt door een relatief zachte winter in Noord-Amerika en West-Europa. Bovendien houden handelaren op de termijnmarkten rekening met extra olie die binnenkort uit Irak op de markt zal komen. Irak mag als gevolg van de 'olie-voor-voedsel' overeenkomst met de Verenigde Naties voor een veel groter bedrag olie exporteren. Bij een lage olieprijs neemt het volume navenant toe.

In Nederland heeft de lage olieprijs volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek sinds december tot een verlaging van de prijzen van industriële producten. Die daalden in de maand december met 0,1 procent; exclusief het olie-effect zou sprake zijn geweest van een stijging.