Protest tegen Soeharto houdt aan

JAKARTA, 9 MAART. Een proces tegen drie vrouwen van de groep 'Stem van Bezorgde Moeders' is vanochtend in Jakarta uitgelopen op een anti-regeringsdemonstratie. Tegelijkertijd hielden studenten van universiteiten in Jakarta en Bandung luidruchtige protestacties tegen het bewind van Soeharto.

Het proces tegen dr. Karlina Leksono, Gadis Arrivia en Wilasih Noviana, dat plaatshad onder strenge veiligheidsmaatregelen, liep zeker een uur vertraging op omdat de verdediging protest aantekende tegen het in beslag nemen van de pleitnotities van de advocaten. Het aanwezige publiek maakte joelend, juichend, zingend en applaudisserend kenbaar het niet eens te zijn met de gang van zaken.

De vrouwen werden twee weken geleden gearresteerd omdat zij met tien anderen midden in Jakarta demonstreerden tegen de economische crisis waarin Indonesië is gedompeld. De vrouwen hielden gisteravond, samen met vrouwengroepen van verschillende religies afkomstig uit verschillende steden in Indonesië, een als oecomenische gebedsdienst vermomde protestbijeenkomst in het Canisius Kollege in het centrum van Jakarta. Ondanks het samenscholingsverbod dat op dit moment van kracht is, grepen veiligheidstroepen niet in.

Studenten van de Universiteit van Indonesië hielden voor de tweede achtereenvolgende week een demonstratieve mars over hun campus. Hetzelfde deden de studenten van de katholieke Atma Jaya universiteit, dicht in de buurt van het Volkscongres.

In Jakarta is vorige week de Technische Universiteit bezet door politie-agenten in burger, nadat studenten ook daar protesteerden tegen de regering Soeharto. De Technische Universiteit valt onder de verantwoordelijkheid van minister B.J. Habibie van Wetenschap en Technologie, die naar verwachting woensdag door het Volkscongres wordt benoemd tot vice-president.

In Yogyakarta werden het afgelopen weekeinde zes studentenleiders gearresteerd en korte tijd vastgehouden toen een groep van ongeveer 30 studenten op straat demonstreerden tegen de regering Soeharto. Studenten in verschillende steden hebben aangekondigd de komende dagen massaal in actie te komen. Een aangekondigde actie van de verboden vakbond SBSI, vandaag in Jakarta, vond geen doorgang. Volgens onbevestigde berichten zijn verschillende organisatoren van deze demonstratie vannacht gearresteerd.

De regering Soeharto treedt ook streng op tegen vertegenwoordigers van de media. De hoofdredacteur van het blad Detectif & Romantik (D&R) moest zich vanochtend voor verhoor melden bij de politie. Het jongste nummer van het blad toonde Soeharto op de omslag als de schoppenkoning uit het kaartspel. De correspondent van het NOS-Journaal in Jakarta, Stephanie Vaessen, moet deze week het land verlaten. Zij interviewde in het parlementsgebouw een ex-lid van de legerfractie die in vlugschriften pleitte voor het recht op interruptie. De autoriteiten legden dit uit als een inmenging in binnenlandse aangelegenheden.

    • Frank Vermeulen