PROEVERIJ 3: FRITTATA MET RODE PAPRIKA

Er zijn natuurlijk veel mensen die met kennis van zaken wijn kunnen proeven, maar er boeiend over vertellen is vers twee. Bij onze proeverij was dat geen probleem. Het leek net alsof elke wijn die Frank inschonk een persoonlijke vriend van hem was. Hij kent de genealogie van de wijnen, waar ze zijn opgegroeid, hun ontwikkeling, leeftijd, sterke en natuurlijk ook hun zwakke punten.

Voor we weer een nieuwe wijn proefden, kregen we eerst een prachtige karakterschets van de wijn in kwestie. Frank moest zich daarbij wel wat inhouden om het tot een schets te beperken, want waar het hart vol van is... De vierde wijn in onze mediterrane wijn- en spijsproeverij was een elegante rode Toscaanse wijn die kort op hout gerijpt was, een Castello de Uzzano uit 1988.

Bij deze zeer smakelijke Toscaanse wijn serveerde ik dit klassieke Italiaanse gerecht. Er zijn verschillende manieren om Een frittata te bakken. Eén methode is het frittatamengsel in een koekenpan of vuurvaste ovenschaal te scheppen en het eerst langzaam op het vuur te laten bakken tot het eimengsel gestold maar de bovenkant nog vloeibaar gebleven is. De pan of schaal wordt vervolgens onder de hete grill of in een hete oven gezet tot de bovenkant goudbruin is. Een tweede methode is het frittatamengsel in een koekenpan te bakken tot het mengsel gestold maar de bovenkant nog vloeibaar is en vervolgens de frittata op een bord te keren, terug in de pan te laten glijden en de andere kant goudbruin te bakken. De methode die ik koos, de frittata helemaal in de oven bakken, vond ik voor zo'n uitgebreid gebeuren als onze proeverij verreweg het makkelijkst.

Verwarm de oven voor op 220°C. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie en leg er de paprika's op. Zet de paprika's 15 tot 20 minuten in de oven, waarbij u ze regelmatig omdraait, tot ze rondom geblakerd zijn. Neem ze uit de oven, dek ze af met een theedoek en laat ze afkoelen.

Verhit intussen de olie in een koekenpan op een matig vuur. Doe er de ui in en laat de ringen onder regelmatig omscheppen fruiten tot ze goudgeel en gaar zijn. Neem de pan van het vuur en laat de ui afkoelen.

Pel de afgekoelde paprika's en verwijder het zaad en de zaadlijsten. Snijd de paprika's in smalle repen en zet weg.

Verwarm de oven voor op 190°C. Breek de eieren in een grote kom en klop ze los met een vork. Schep er de uien, repen paprika, kruiden en wat zout en versgemalen peper door.

Vet een ronde ovenschaal of quichevorm van 25 centimeter doorsnee in met wat boter. Strooi er 2 tot 3 eetlepels van het broodkruim over en giet er het eimengsel in. Strooi de kaas en vervolgens de rest van het broodkruim over het eimengsel. Zet de ovenschaal 20 minuten in de oven, of tot de bovenkant van de frittata goudbruin en iets gerezen is. Serveer de frittata warm of op kamertemperatuur.

Voor vier tot zes personen als voor- of lunchgerecht: 2 grote rode paprika's

4 eetlepels koudgeperste olijfolie

2 middelgrote uien, gepeld, in zeer dunne ringen gesneden

6 tot 8 middelgrote eieren

1 eetlepel gehakte verse bladpeterselie

1 eetlepel gescheurde verse basilicum

zout en versgemalen zwarte peper

boter voor het invetten

6 eetlepels fijn droog broodkruim

50 gram fontina kaas (smeltkaas) of mozzarella, in sliertjes

    • Kim Maclean