Postcodeloterij daagt Financiën

ROTTERDAM, 9 MAART. De Nationale Postcodeloterij spant een kort geding aan tegen het ministerie van Financiën om te verhinderen dat de concurrerende Staatsloterij de zogeheten cultuurloterij gaat organiseren.

Dit heeft een woordvoerder van de Postcodeloterij vanochtend desgevraagd meegedeeld. Hij verwacht dat de rechtszaak nog deze week dient.

Het geding volgt op het besluit van de ministerraad, afgelopen vrijdag, Financiën toestemming te geven de Staatsloterij definitief op te dragen de cultuurloterij te organiseren. De Postcodeloterij dreigde in oktober vorig jaar al met een rechtszaak, maar hield die zaak in afwachting van een besluit aan.

Financiën zegde de Staatsloterij in 1996 toe dat zij de cultuurloterij (ook bekend als verjaardagsloterij) mocht organiseren. Een kritisch advies van het College van toezicht op de kansspelen en kritiek van de Postcodeloterij leidden tot uitstel.

Nu het kabinet alsnog heeft ingestemd met het voornemen van Financiën - na een wijziging van de spelreglementen van de Staatsloterij - stapt de Postcodeloterij daadwerkelijk naar de rechter. Ze vindt het besluit om een nieuwe loterij te gunnen strijdig met het kabinetsbeleid dat er geen nieuwe kansspelen bij mogen komen, aldus de woordvoerder van de Postcodeloterij. Als er dan toch een nieuw kansspel komt, dan wil de Postcodeloterij de gelegenheid krijgen ook een aanbieding voor de organisatie te doen. Ten slotte, aldus de zegsman, lijkt de verjaardagsloterij - waarbij verjaardagsdata als lotnummer gelden - te veel op het concept van de Postcodeloterij en zou de nieuwe loterij alleen daarom al niet mogen doorgaan.

De opbrengst van de Staatsloterij gaat naar de schatkist. De opbrengst van de Postcodeloterij gaat naar goede doelen in de sectoren natuur en milieu, ontwikkelingssamenwerking en mensenrechten.

De cultuurloterij is bedoeld om culturele instellingen te ondersteunen die getroffen worden door overheidsbezuinigingen.

    • Geert van Asbeck