MARTINEZ MOVE

Martinez Move: Hybrid Offspring (VIAjazz 9920332). Distr. VIA

Begin '96 presenteerde saxofonist Miquel Martinez - met een 10 geslaagd op het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium - zich met Highway Picnic, een kwartetplaat in het vertrouwde bebop-genre, met hier en daar een modernere beat.

Met Hybrid Offspring wil hij duidelijk meer. 'Africa brass triphop wahwah funk voodoo jungle - a new jazz sound' luidt de bescheiden ondertitel. Je zet je oren op extra streng, maar snel begin je te smelten en bij het derde nummer ga je overstag: wat een sterke melodische présence en wat een prettig prikkelende beat. Zo losjes maar toch effectief speelt de jazz maar zelden leentjebuur.

Dat deze nieuwe lichting van Martinez Move, de Highway Picnic-club plus trompet, electrische gitaar, idem bas en percussie, soms doet denken aan het dubbelkwartet van Ornette Coleman uit '60 en de Miles Davis-experimenten van omstreeks '70 is geen bezwaar. Martinez is een typisch zondagskind uit de jaren '90: goed op de hoogte van de geschiedenis, maar er geenszins door bevangen. Trompettist Jarmo Hoogendijk en pianist Stefan Schmid voeden hem voortdurend met goede ideeën en nieuwkomer gitarist John Schröder blijkt een 'rommelaar' van niveau. Met zulke musici kan de jazz vooruit. Op 14/3 speelt deze dubbele Move in het BIMhuis in Amsterdam.

    • Frans van Leeuwen