Leger Senegal doodt 50 rebellen

DAKAR, 9 MAART. Senegalese regeringstroepen hebben bij een aanval op een dorp in het zuiden van het land ten minste 50 rebellen gedood van de beweging die ijvert voor onafhankelijkheid van de zuidelijke grensstreek Casamance.

Dat werd zaterdag gemeld door plaatselijke radiostations en later bevestigd door regeringswoordvoerders. In de nacht van vrijdag op zaterdag naderden de soldaten met kleine bootjes Baghangha, een dorp aan de rivier de Casamance, 25 kilometer ten oosten van de provinciehoofdstad Ziguinchor. Toen zo'n honderd gewapende rebellen aan boord gingen van hun prauwen openden de militairen het vuur met mitrailleurs. De gewapende strijd van de Beweging van democratische krachten van Casamance (MFDC) begon in de jaren tachtig en laaide vorig jaar weer op. Het bloedige incident van dit weekeinde is het ernstigste sinds de leider van de MFDC, pater Augustin Diamacoune, in januari een vredesoproep deed en zijn gewapende volgelingen maande om geen landmijnen te leggen en geen burgers meer te doden. (AFP)