'Leger Israel moet Libanon uit zonder condities'

PARIJS/LONDEN, 9 MAART. In haar eerste reactie op het Israelische aanbod tot een eenzijdige troepenterugtrekking uit Zuid-Libanon heeft de Libanese moslim-fundamentalistische beweging Hezbollah laten weten alleen een onvoorwaardelijke terugtrekking te accepteren.

De Israelische premier, Netanyahu, herhaalde gisteren tijdens een bezoek aan Londen dat Israel zijn 2.000 militairen uit Zuid-Libanon wil terugtrekken mits de Libanese regering de veiligheid van Israel garandeert, dat wil zeggen Hezbollah ontwapent. In een vandaag gepubliceerd vraaggesprek met de Franse krant Le Figaro zegt Hezbollah-leider Hassan Nasrallah wel dat hij stationering van het Libanese leger in door Israel ontruimd gebied accepteert. “Het Libanese leger is verantwoordelijk voor de veiligheid, en wij accepteren dat.” Nasrallah weigerde echter een uitspraak te doen over voortzetting van de aanvallen op Israel en ontwapening van Hezbollah. (AP, AFP)