Heineken: 50 pct in Poolse brouwerij

Heineken heeft zijn belang in de Poolse brouwer Zywiec zonder problemen weten te verhogen van 31,8 naar 50 procent. De Nederlanders hoefden maar 41 procent van de hun aangeboden aandelen te accepteren. Heineken wilde eigenlijk het belang vergroten tot 75 procent, maar dat stuitte op een “neen” van de Poolse Commissie Toezicht Effectenverkeer.

Heineken heeft de commissie verzocht dit besluit te overwegen. Het concern is zeer gebrand op een vergroting van het belang in Polen, omdat de biermarkt daar zeer veelbelovend is. Daarom ook wil het concern flink gaan investeren. Heineken betaalt voor de uitbreiding van het belang in Zywiec 110 miljoen gulden.

In Polen wordt gezegd dat de Commissie Toezicht Effectenverkeer niet blij is met de uitbreiding van het belang van Heineken, omdat dit de verhandelbaarheid van Zywiec op de beurs van Warschau sterk vermindert. Zywiec is een geliefd fonds op de beurs. Heineken bood per aandeel 345 zloty.