Gevaarlijk lek in Haagse tramtunnel

DEN HAAG, 9 MAART. Bij de aanleg van de tramtunnel in de binnenstad van Den Haag zijn gisteren forse problemen ontstaan door een lek in een waterwerende laag. Voor een deel van de tunnel dreigt volgens een woordvoerder van de gemeente “acuut instortingsgevaar”. Tramreizigers lopen vertraging op doordat zeven tramlijnen moesten worden omgeleid.

Aan weerszijden van de tunnel zijn metershoge damwanden in de grond geplaatst en moet een betonnen waterwerende laag op enkele meters diepte voorkomen dat het grondwater tussen de wanden op de werkvloer komt. In die laag bij de Kalvermarkt, bij het Haagse stadhuis, is twee weken geleden een groot lek ontstaan. Aanvankelijk leek dit niet tot grote problemen te leiden, maar gisteren is een deel van het wegdek onverwacht ingezakt.

Niet bekend

Niet bekend

Volgens de Haagse Tramwegmaatschappij (HTM) ondervinden de reizigers enig ongemak van de omleidingen. Een aantal trams moet zelfs een stukje achteruit rijden om op het goede spoor te komen. Per wagen bedraagt de vertraging ongeveer vijftien minuten. De HTM ondervindt financiële schade doordat extra mensen op de trams worden ingezet.

Met de bouw van de tramtunnel is in 1996 begonnen. De tunnel moet in het jaar 2000 zijn afgerond. Dan duiken er bij het Haagse Centraal Station drie trams onder de grond om na 1.250 meter en twee ondergrondse stops weer boven te komen. De totale kosten van het project worden geraamd op 282 miljoen gulden, waarvan het rijk 195 miljoen gulden betaalt. De aanleg van de tunnel is volgens de gemeente nodig om het overige verkeer te ontlasten.