Friezen verliezen van NEC; Gestuntel kost Heerenveen dure punten

ROTTERDAM, 9 MAART. In de strijd om Europees voetbal heeft Heerenveen een dure en onverwachte nederlaag moeten incasseren. Op eigen veld verloren de Friezen zaterdag met 3-0 van het bescheiden NEC, tot zaterdag de nummer veertien uit de Nederlandse voetbalcompetitie. “Ik wilde wel een deken over het hoofd trekken”, sprak Heerenveen-trainer De Haan na afloop van het gestuntel van zijn ploeg.

Heerenveen had de nederlaag grotendeels aan zichzelf te wijten. De nummer drie van de ranglijst, tot dusverre bezig aan een sterk seizoen, werd in het Abe Lenstra-stadion op alle fronten afgetroefd. De Haan was na afloop de eerste om dat te erkennen. “We waren niet agressief genoeg. Ik wil niet alleen de verdediging de schuld geven, ook de spitsen faalden.”

NEC greep meteen het initiatief en werd na dertien minuten beloond voor de inspanningen. Aanvaller Van Eijkeren passeerde doelman Vonk met een bekeken schot. Aan de actie ging een overtreding vooraf van NEC-speler Abdellaoui die verdediger Straal vasthield. Scheidsrechter Sterk greep niet in. Aanvaller Abdellaoui maakte zaterdag zijn rentree in de eredivisie nadat het Spaanse avontuur bij Rayo Vallecona op een mislukking was uitgelopen voor de Nederlandse Marokkaan.

Halverwege de eerste helft verdubbelde Van Eijkeren de score. Op aangeven van aanvoerder Pothuizen maakte de 30-jarige aanvaller zijn tweede doelpunt van de avond. Op slag van rust kopte verdediger Maes de ploeg uit Nijmegen naar een 3-0 zege.

Door de overwinning klom NEC naar de twaalfde plaats. Trainer Calderwood hield voorafgaand aan het duel een donderspeech. Na nederlagen tegen FC Twente en Ajax eiste de Schotse coach revanche. Naderhand was hij uitermate tevreden. “Met Abdellaoui erbij kunnen we op 10 mei op vakantie. Want we hebben geen zin meer in de nacompetitie. Dat was me vorig jaar te inspannend.”

Ook FC Groningen behaalde een belangrijke overwinning in de strijd tegen degradatie. In het winderige Oosterpark-stadion won de ploeg van trainer Rijsbergen gisteren met 3-1 van RKC Waalwijk, een andere gegadigde voor de gang naar de eerste divisie. Beerens, Magno en Atteveld stelden de eerste zege sinds september veilig. Routinier Lammers van RKC bepaalde een half uur voor tijd de eindstand op 3-1. Groningen bezet de vijftiende plaats. De nummers zestien en zeventien strijden na de reguliere competitie met zes clubs uit de eerste divisie om twee plaatsen in de eredivisie.

Hekkensluiter Volendam verzuimde gisteren aansluiting te vinden bij RKC, de nummer voorlaatst. Tegen Sparta gaf de veelgeplaagde selectie van trainer De Boer in het laatste half uur een voorsprong uit handen, 1-1. Van der Laan kopte raak na een fout van doelman Hilbers. Sparta speelde bijna een uur met tien man nadat middenvelder Jalink in de 32ste minuut van het veld was gestuurd. Spits Boogers zette de thuisploeg in de achttiende minuut vanaf de strafschopstip op voorsprong.

Ook Willem II en De Graafschap deelden de punten, 1-1. Viscaal opende in Tilburg de score voor de bezoekers uit Doetinchem. De Fin Kolkka scoorde tegen.