Foto: China

PEKING - Politie-agenten in Peking hebben gisteren een man en vrouw gearresteerd bij de ingang van de Grote Hal van het Volk, het Chinese parlement.

Het paar werkte bij een door de staat geleide oliemaatsachappij in Hebei, maar hebben hun baan verloren als gevolg van reorganisaties. Het paar eist dat het parlement een onderzoek doet naar corruptie en falend management bij het betreffende bedrijf. In de Grote Hal van het Volk wordt ook deze week nog het Volkscongres gehouden, de jaarlijkse zitting van het Chinese perlement. Belangrijk thema is modernisering van het Chinese staatsapparaat ten einde beter voorbereid te zijn op de overschakeling naar een door de markt geleide economie. Het saneren van de noodlijdende staatsbedrijven heeft de afgelopen tijd geleid tot een enorme aanwas van werkloze fabrieksarbeiders.

Om de staatsconcerns 'gezond' te maken, moet de helft van het totale aantal werknemers ontslagen worden. Maar omdat de sociale gevolgen van zo'n ingreep in een keer te ingrijpend zouden zijn, wil de regering de plannen geleidelijk aan ten uitvoer brengen. Desondanks wordt geschat dat het aantal werklozen dit jaar met nog eens ten minste 3,5 miljoen zal stijgen. Met het snoeien in het staatsapparaat moet ook een einde komen aan de verstrengeling tussen overheid en bedrijfsleven, die wijdverbreide corruptie in de hand werkt. De hele operatie wordt geregisseerd door vice-premier Zhu Rongji, die naar verwachting begin volgende week officieel door het Volkscongres zal worden aangewezen als opvolger van de vertrekkende premier Li Peng. (Foto Reuters)