Duitsland uit rode cijfers; Winst CMG stijgt fors op willige markt

AMSTERDAM, 9 MAART. De operationele winst van Computer Management Group (CMG) is vorig jaar met 38 procent gegroeid naar 37,2 miljoen Britse pond. In guldens was de toename zelfs 68 procent, tot 118,6 miljoen. In Duitsland kwam de Britse automatiseerder uit de rode cijfers.

Ook de omzet van CMG groeide sterk, met 24 procent tot 303 pond. In guldens uitgedrukt bedroeg de stijging 50 procent, tot 966,5 miljoen. “Het was een prachtige markt en wij hebben met ons marktaandeel winst geboekt”, aldus bestuursvoorzitter C. Stutterheim vanmorgen in een toelichting op de cijfers.

De onderneming wil een slotdividend uitkeren van 5,2 pence (17 cent) per aandeel, wat de totale uitkering over 1997 op 38,6 pence per aandeel (1,23 gulden) brengt. Dat komt neer op een stijging in ponden van 41 en in guldens van 71 procent. Op de Amsterdamse beurs noteerde CMG vanmorgen een winst van 2,70 gulden op 79,70 gulden.

De marges van automatiseringsbedrijven lopen steeds verder op. In Nederland overtrof CMG met een brutomarge van 16,2 procent (1996: 15,7 procent) het streefcijfer van 14 tot 16 procent. In het Verenigd Koninkrijk verbeterde de marge van 5,8 in 1996 naar 6,4 procent terwijl die in Duitsland uitkwam op 4,9 procent. Voor beide landen streft CMG naar een brutomarge van tien procent.

De krappere marges buiten Nederland zijn volgens Stutterheim deels te verklaren door eenmalige kosten zoals het betrekken van nieuwe kantoren en de werving van personeel. De winstgevendheid in Nederland is echter ook structureel beter omdat klanten vaker een relatie met hun automatiseerder aangaan voor langere termijn. Bovendien speelt de relatief grote omvang van CMG in Nederland volgens Stutterheim een rol bij de betere marges die er worden gerealiseerd.

CMG nam in 1997 ruwweg 2.000 mensen aan en zag er 500 vertrekken. De groei van het personeelsbestand bedroeg 41 procent tot 4.945. Gemeten over het hele bedrijf kwam het personeelsverloop uit op 12 procent, minder dan het gemiddelde in de branche. In Nederland (waar CMG 3.558 werknemers telt) bedroeg het verloop 12 procent. In Duitsland (293 werknemers) en het Verenigd Koninkrijk (1.094) respectievelijk 15 en 19 procent. CMG besteedde in het afgelopen jaar tussen vijf en tien miljoen Britse pond aan werving van nieuw personeel. Hoeveel de kosten van de opleiding belopen wil CMG niet zeggen, wel dat daarmee in 1997 tussen 75.000 en 80.000 manuren waren gemoeid.

CMG verwacht in het lopende jaar de groei van de markt (geschat op 15 procent) opnieuw ruimschoots te kunnen overtreffen, autonoom en via acquisties.