Die Zeit

In Die Zeit spreken twee beroemde Duitse Helmuts met elkaar: bondskanselier Helmut Kohl en zijn voorganger Helmut Schmidt. Tekenend voor de verhoudingen is dat het de eerste keer was sinds de ene Helmut de andere in 1982 opvolgde, dat zij een dergelijk treffen hadden.

Het gaat niet over actuele politieke kwesties, maar vooral over het 'Kanzleramt' als zodanig. De heren blijken het dan verrassend vaak met elkaar eens: over de dominante rol van de media, over de eenzaamheid van het vak, over het opkomen voor de publieke zaak.

Helmut Schmidt maakt zich zorgen over het toenemende egoïsme in de samenleving. Kohl stelt hem gerust.

Volgens hem is er sprake van een kentering en neemt de betekenis van de discussie over waarden toe. Hij meent zelfs dat dit een belangrijk thema bij de verkiezingen wordt. Schmidt vreest dat Kohl te optimistisch is.