BLOCK ROCKIN'

Block Rockin' Beats. Arcade 0110495. Dope On Plastic 5. React CD118.

De meeste 'tv-cd's' - compilaties waarvoor op tv veel reclame wordt gemaakt - zijn verzamel-cd's met de grootste hits van de afgelopen tijd, waaraan de fabrikant zich nauwelijks een buil kan vallen. Een verrassende uitzondering is Block Rockin' Beats, een goed samengestelde verzameling van nummers uit stromingen die, vooral in jongerencentra, de dansvloeren zijn gaan beheersen, met name big beat en jump up-jungle.

De 'block rockin' beats' zijn ruiger en afwisselender dan het meestal rechtlijnige houseritme. Naast hits van The Prodigy, Run DMC en The Propellerheads bevat de cd bijzondere remixes door onder meer The Chemical Brothers, DJ Die en Aphrodite, die tot nu toe alleen op maxisingles verkrijgbaar waren. De dansvloervullers (die ook in de huiskamer goed overeind blijven) zijn niet alleen afkomstig uit Engeland en Amerika, maar ook uit Nederland en Frankrijk.

Merkwaardig genoeg ontbreekt overigens het titelnummer, van The Chemical Brothers. Big beat en jungle grijpen veelvuldig terug op oude hiphop, die daardoor op het moment een revival beleeft. Dat is goed te horen op het vijfde deel van de compilatieserie 'Dope On Plastic', waarop recente dance-tracks staan met beats die het harde, droge geluid van de 'old school-hiphop' dicht benaderen. De dubbel-cd bevat nummers die het best hard gedraaid kunnen worden op de dansvloer, maar door hun eenvormigheid op een lager volume in de huiskamer minder goed werken.

    • Sietse Meijer