Bisschoppen: laat gevangenen vrij

LAGOS, 9 MAART. De rooms-katholieke bisschoppen van Nigeria hebben zondag opgeroepen tot de vrijlating van alle politieke gevangenen in het land. Volgens het officiële Nigeriaanse persbureau noemen de bisschoppen het komende bezoek van paus Johannes Paulus II aan Nigeria een gelegenheid tot nationale verzoening.

De bisschoppen zouden de Nigeriaanse kiezers hebben opgeroepen om “gewetensvol” gebruik te maken van hun stemrecht bij de voor augustus uitgeschreven presidentsverkiezingen. De paus zal zijn tweede bezoek aan Nigeria afleggen van 21 tot 23 maart. Bij die gelegenheid zal hij pater Cyprien Iwenen Tansi, een in 1964 overleden Nigeriaanse monnik, zalig verklaren. HIj zal ook een ontmoeting hebben met de militaire leider van Nigeria, generaal Sani Abacha. Algemeen wordt aangenomen dat Abacha zich kandidaat zal stellen voor het presidentschap. Dat zijn regering tientallen politieke gevangenen blijft vasthouden verstoort de relatie met Westerse landen, die beperkte sancties hebben afgekondigd tegen zijn bewind. (Reuters)