Bij verkiezingen in Colombia zeker negentien doden

BOGOTÁ, 9 MAART. Bij verkiezingen gisteren in Colombia heeft de Liberale Partij van president Samper zijn meerderheid in het parlement behouden. Bij aanslagen door gewapende marxistische groeperingen kwamen 19 mensen om het leven. President Samper sprak van een “rustige verkiezingsdag”.

Sampers partij kreeg 45 procent van de 21 miljoen uitgebrachte stemmen, zo bleek gisteravond na telling van bijna de totaliteit van de stembiljetten. De oppositionele Conservatieve Partij kreeg 5 procent van de stemmen, een kleine liberale groepering die zich van de Liberale Partij had afgescheiden behaalde één procent. De opkomst was 40 procent.

In bijna de helft van de 32 provincies in Colombia deden zich ongeregeldheden voor. Door aanslagen van met name de gewapende rebellengroepering FARC kwamen zeker 19 mensen om het leven. Het ging daarbij omn zowel soldaten van het Colombiaanse leger als rebellen. Het ernstigste incident deed zich voor in de stad Meta, ten oosten van de hoofdstad Bogotá, waar vijf soldaten om het leven kwamen in een poging van de rebellen het bestuur van de stad over te nemen. In andere delen van het land ontvoerden de rebellen de hoofden van stembureaus en werden stemregisters in brand gestoken. In drie provincies werd de stroomvoorziening gesaboteerd, in enkele andere gebieden werden controleposten van de politie in brand gestoken.

Desondanks spraken de autoriteiten in Bogotá van een rustige dag. President Samper zei: “De dag is in complete staat van rust verlopen”. In een verklaring aan het eind van de dag dankte Samper de Colombianen voor “het demonstreren aan de wereld dat onze democratie de oudste en meeste solide is”. Volgens Samper zijn de rebellen “de grote verliezers”.

De verkiezingen werden voorafgegaan door een van de bloedigste campagnes door de rebellen uit de geschiedenis van het land. Vorige week vielen bij een aanval van rebellen in de zuidelijke provincie Caqueta 80 doden in legereenheden, aldus mededelingen van het FARC. Een fors aantal soldaten zou gevangen worden gehouden.

Het is niet duidelijk of het hoge percentage stemonthouding het gevolg is van het geweld. Bij de laatste parlementsverkiezingen in 1994 stemde 70 procent van de bevolking niet. Toen werd de regering op grote schaal beschuldigd van fraude. Het goede resultaat bij de huidige verkiezingen van de zittende partij van president Samper, was door diverse analisten al voorspeld voorafgaand aan de verkiezingen. De partij van Samper is goed georganiseerd en beschikt over een goedgevulde campagnekas. Aan de verkiezingen deden 188 partijen mee. (Reuters, AFP)