Bètastudies mogen jaar langer duren

ROTTERDAM, 9 MAART. Algemene universiteiten mogen onder strikte voorwaarden net als technische universiteiten hun bèta-opleidingen met één jaar verlengen tot vijf jaar. Dat voorstel heeft minister Ritzen (Onderwijs) aan de universiteiten gedaan.

De algemene universiteiten pleiten al langer voor verlenging van de studieduur tot vijf jaar. Het studieprogramma is voor het merendeel van de bèta-studenten te zwaar om in vier jaar af te ronden. Het kost de universiteiten geld als studenten langer over hun studie doen, en de studenten zelf krijgen dan geen studiefinanciering meer.

De technische universiteiten kregen in 1995 toestemming om de studieduur tot vijf jaar te verlengen. Het argument hiervoor was volgens een woordvoerder van Ritzen dat studenten die een technische studie volgen tijd nodig hebben voor concrete technische projecten en bèta-studenten niet. De algemene universiteiten vonden dat verschil onrechtvaardig.

Als voorwaarde voor de verlenging stelt Ritzen dat de universiteiten hun bèta-studies inhoudelijk verbreden en vernieuwen, “zodat de studie niet alleen interessant is voor nerds met oogkleppen op”, aldus een woordvoerder van de bewindsman.

Een tweede voorwaarde is dat de postdoctorale lerarenopleiding van één jaar wordt afgeschaft en geïntegreerd in het reguliere cursusprogramma.

Doel is het aantal mensen dat na de studie als leraar aan de slag kan te vergroten, en zo een dreigend lertarentekort af te wenden. “Nu nog slaken veel studenten een zucht van verlichting als ze hun doctoraal hebben behaald om vervolgens niet meer aan de lerarenopleiding te beginnen”, aldus Ritzens woordvoerder.

Volgens de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) is het niet zeker dat de universiteiten akkoord gaan met het voorstel. Met name de voorwaarde dat alle studierichtingen hun lerarenopleiding moeten afschaffen en integreren in het reguliere studieprogramma is wellicht niet voor iedereen acceptabel, aldus een woordvoerder van de VSNU. De gesprekken over het voorstel zijn gaande.