Beschuldiging politiechef: OM hield in zaak-Lancée stuk achter

GRONINGEN, 9 MAART. Oud-politiechef R. Lancée van Schiermonnikoog heeft de Leeuwarder advocaat-generaal Dorhout beschuldigd van meineed en valsheid in geschrifte.

In een brief aan waarnemend procureur-generaal Blok in Den Haag schrijft Lancée dat een proces-verbaal van de mentor van zijn dochter Bianca, die haar vader in 1996 onterecht beschuldigde van incest, op last van de officier van justitie buiten het dossier gehouden. Uit de verklaring van de leraar van Bianca zou blijken dat hij haar mogelijk zou hebben aangezet tot het verzonnen incestverhaal. Hij zou Lancée als eerste hebben beschuldigd van seksueel misbruik van zijn dochter. Lancée werd in april 1996 door een arrestatieteam van zijn bed gelicht op verdenking van seksueel misbruik van zijn dochter. Ook zijn vrouw, dochter en haar vriend werden gearresteerd. Lancée zat twaalf dagen in voorarrest, maar ontkende. Hij achtte het toen al onbegrijpelijk dat het openbaar ministerie op grond van één getuigenverklaring overging tot arrestatie. Dorhout nam het eerste verhoor van Bianca af.

Naar later bleek meldde de mentor van Bianca de schoolleiding dat hij vermoedde dat zij slachtoffer was van incest. De rector van de school, het Zernikecollege in Haren, kaartte de zaak aan bij Dorhout, die toen nog officier van justitie in Groningen was en in de ouderraad van de school zat. Kort daarna werd Lancée gearresteerd. In augustus trok Bianca de aanklacht tegen haar vader in.

De leerkracht verklaarde in een verhoor in september 1996 dat hij intimiteiten met zijn leerling had gehad, zoals haar troosten, een arm om haar leggen, strelen en tegen haar aanliggen. Het openbaar ministerie zou de passages hebben geschrapt op verzoek van de schoolleiding. De advocaat van Lancée, mr. Van Binsbergen, stelt dat al eerder bekend was bij de regiopolitie Groningen dat er stukken waren verwijderd uit het dossier. Van Binsbergen: “Het OM is te snel ingestoken op het verhaal van de leerkracht dat sprake was van incest. Men had meer onderzoek moeten doen naar de verhouding tussen Bianca en haar mentor. Er was toch een vreemde relatie tussen die twee. Maar het OM had er klaarblijkelijk baat bij om de zaak te sussen.”

Het besluit tot het verwijderen van het proces-verbaal gebeurde nadat minister Sorgdrager (Justitie) al vragen had gesteld. Van Binsbergen vermoedt dat het OM er belang bij had “haar eigen straatje schoon te houden”. Bij het OM in Groningen was vanmorgen niemand bereikbaar voor commentaar.