Barcelona neemt pas afstand na rode kaart Real

MADRID, 9 MAART. Zo'n 120.000 toeschouwers zijn afgelopen zaterdagavond in stadion Camp Nou getuige geweest van een grote triomf van FC Barcelona op aartsrivaal Real Madrid. Dat bracht de score van de afgelopen vijfmaal dat de Catalaanse club op eigen grond tegen de club uit de Spaanse hoofdstad speelde op 13-0. Met nog tien wedstrijden te spelen gaat de club van trainer Louis van Gaal na de winst onbedreigd aan de leiding van de Spaanse Liga.

Het lijkt erop dat Van Gaal er langzaam maar zeker in slaagt met zijn aanpak te overtuigen. “Uiteindelijk zal ook u erkennen dat ik een goede trainer ben”, zei de zichtbaar opgewekte Nederlander na afloop van de wedstrijd tegen de pers. Het autoritaire en nukkige gedrag van de trainer - zowel tegenover zijn spelers als journalisten - gecombineerd met een aantal pijnlijke nederlagen hadden de positie van Van Gaal de afgelopen maanden herhaaldelijk ter discussie gesteld. Maar met de overwinning van zaterdag lijkt het krediet van de trainer meer dan goedgemaakt.

Van Gaal toonde zich tevreden. Zijn spelers lijken eindelijk door te hebben wat de trainer wil. “Voor het eerst sinds ik bij Barcelona ben, hoefde ik geen aanwijzingen aan mijn spelers te geven”, zei hij - nog altijd in het Engels. Volgens de trainer is zijn club “op de goede weg”.

Bij Real Madrid kwam de nederlaag hard aan. De stemming was al voor de aanvang van de wedstrijd geladen. Een meute Barcelona-aanhangers vernielde bij de ingang van Camp Nou vijf ruiten van de spelersbus van Real. Het verlies, zo was het algemene commentaar, was direct te wijten aan het uit het veld sturen van Hierro door scheidsrechter Garcia Redondo. Het verst ging de voorzitter van Real Madrid, Lorenzo Sanz. “De scheidsrechter was de beste speler van Barcelona in de tweede helft”, zei Sanz, die er voorts op wees dat Redondo al bij eerdere wedstrijden zich kwaadwillig tegenover Madrid heeft opgesteld. Sanz is voor zijn uitlatingen inmiddels aangeklaagd door de scheidsrechter-federatie. In eigen kring dreigt de kritiek in alle hevigheid toe te slaan. Dat Real Madrid dit seizoen zijn draai nog niet heeft gevonden is volgens de aanhang de schuld van trainer Jupp Heynckes. De Duitser is er sinds zijn aantreden vorig jaar niet in geslaagd zijn ploeg een duidelijk gezicht te geven. Zelfs de prestaties van vedette Raúl zijn in verval geraakt. Na de bal amper te hebben geraakt werd hij zaterdag in de tweede helft zelfs gewisseld.

De Nederlandse bondscoach Guus Hiddink, die samen met zijn assistent Ronald Koeman de wedstrijd in Camp Nou bijwoonde, concludeerde dat Real Madrid niet in goede vorm was. “Zeker na de rode kaart voor Hierro was het een meer dan gemakkelijke wedstrijd voor Barcelona”, zei Hiddink.

De afgelopen zaterdag stond eveneens in het teken van de motie van wantrouwen die in stemming werd gebracht tegen het regime van club-president Josep Lluís Núñez. Vooral naar de komst van Johan Cruijff, erkend tegenstander van de president, werd uitgekeken. Cruijff, die speciaal voor de stemming uit Amsterdam was overgevlogen, werd door een horde journalisten en clubleden opgewacht. Een deel van de aanwezigen applaudisseerde en gaf zijn steun aan de ex-trainer, anderen volstonden met boegeroep of maakten hem uit voor geldwolf. De motie van wantrouwen - ingediend door ontevreden leden die onder de geuzennaam De Blauwe Olifant ten strijde trekken - werd verworpen. Bij een opkomst van ruim 40.000 leden, 44 procent, steunde zo'n zestig procent het bewind Núñez.

    • Steven Adolf