'Alleen Afghaanse vrouwen bewaren hun waardigheid'

LONDEN/ KABUL, 9 MAART. Vrouwen in diverse landen, ook islamitische, hebben het gisteren, op de Dag van de Vrouw, met name opgenomen voor de vrouwen onder het bewind van de extreem-fundamentalistische Talibaan in Afghanistan. Volgens de Talibaan zelf hebben juist de Afghaanse vrouwen waardigheid, en zijn hun zusters in het Westen niet meer dan lustobjecten.

De Talibaan hebben in hun gebied - 85 procent van Afghanistan met inbegrip van de hoofdstad Kabul - een ultra-strikte interpretatie van het islamitisch recht afgekondigd, maar meisjes en vrouwen eveneens toegang tot school en werk ontzegd. Er is een zeer scherpe scheiding der seksen, ook in de ziekenhuizen, waardoor de medische zorg voor vrouwen tot een minimum is gereduceerd.

Afghaanse vrouwenorganisaties in Peshawar, in het Pakistaanse grensgebied met Afghanistan, deden gisteren een beroep op de wereld de druk op de Talibaan te verzwaren. “Discriminatie tegen de vrouw is een onbeduidend probleem geworden in de wereld van nu. Maar wat de vrouwen in Afghanistan doormaken is uniek, en zonder precedent”, aldus Jameela Habib, van de Revolutionaire Associatie van Afghaanse Vrouwen.

Ook de Iraanse vice-president Masoumeh Ebtekar besteedde gisteren aandacht voor de vrouwen in het door de Talibaan beheerste deel van Afghanistan. “Uw zusters in de Islamitische Republiek Iran luisteren aandachtig naar uw onderdrukte kreten”, zei ze op een bijeenkomst van vrouwen in het Noord-Afghaanse Mazar-i-Sharif, dat nog in handen van de Afghaanse oppositie is. “Uw ondraaglijke huidige status wordt door de moslims in de hele wereld met diepe bezorgdheid gezien”, zei ze. Iran staat zeer vijandig tegenover de Talibaan; het vindt dat zij de islam een slechte naam geven.

Europees Commissaris voor Humanitaire Hulp Emma Bonino noemde de sitatie in Afghanistan “een stap achteruit die besmettelijk kan zijn”. Met de machtsgreep van de Talibaan in Kabul hebben de vrouwen daar in september 1996 “in 24 uur verloren wat zij in de 20 voorgaande jaren hadden verworven”, aldus Bonino in Madrid. Voordien was 40 procent van de banen in Kabul - met name in onderwijs, in medische zorg en de overheid in het algemeen - in handen van vrouwen.

Bonino onderstreepte het gebrek aan initiatief in de internationale gemeenschap en de Europese Unie ten aanzien van Afghanistan. Zelf heeft ze vorig najaar een geruchtmakend bezoek aan Kabul gebracht, waarbij ze korte tijd werd vastgezet. Vorige maand heeft zij de internationale campagne 'Een bloem voor de vrouwen van Kabul' gelanceerd.

“Wij veroordelen de campagne van Bonino”, zei in Kabul onderminister van Informatie Abdul Rahman Ottaqi. “Zij en de anderen zijn ongelovigen die willen dat de vrouwen hun sluiers afleggen en onze tradities en onze religie vernederen. ” Maar “de islam geeft de vrouwen alle rechten, en wij houden de waardigheid van de vrouwen hoog”. “Vrouwen worden vernederd in het Westen waar ze alleen worden gebruikt om de lustgevoelens van de mannen te bevredigen”, legde een andere woordvoerder van de Talibaan uit. Ottaqi zei dat meisjes en vrouwen naar school mogen en weer kunnen werken “zodra we vrede en veiligheid kunnen herstellen”. Dergelijke uitspraken zijn al eerder door sommige Talibaan gedaan, maar ook in streken waar al geruime tijd niet meer wordt gevochten zijn de scholen nog niet heropend. (AFP, Reuters, AP)