AEX breekt even door 1100-barrière

AMSTERDAM, 9 MAART. Het is weer een en al hosanna op de Amsterdamse effectenbeurs. De belangrijkste beursbarometer AEX doorbrak vanochtend voor het eerst in de geschiedenis de grens van 1100-punten. De AEX opende al 10 punten hoger dan vrijdag op 1098,69. Na een hoogste stand van 1102,57 zakte de index terug tot 1094,60 rond half een.

AMSTERDAM “Het was te verwachten dat we door de 1100 punten heen zouden gaan”, licht een beurslid toe. Wall Street, dat vrijdag op een “aardige plus” sloot, een sterkere dollar en een positief gestemde obligatiemarkt hielpen Beursplein 5 volgens de commissionair een aardig eindje op weg.

Kopieerconcern Océ deed de beste zaken. Het fonds pakte 8,00 op 296,50 gulden. Een verklaring had een beurshandelaar niet voorhanden. “Het bedrijfsnieuws is sowieso schaars vandaag.”

Ook Unilever schaarde zich in de kopgroep van stijgers. Het fonds noteerde 140,30, een winst van 3,40. Aan de opmars van Aegon lijkt ook geen einde te komen. De bank/verzekeraar dikte 4,50 aan op 247 gulden.

Ook KPN, de smaakmaker van het Damrak op vrijdag, blijft het goed doen. Beleggers nemen alvast een voorschot op de jaarcijfers, die het bedrijf morgen publiceert. Het post- en telecommunicatiefonds, dat in het voorjaar gesplitst wordt, won 2,30 op 109 gulden. Heineken was opnieuw in trek: het bierfonds steeg 2,60 op 420,50. De bierbrouwer maakt vrijdag zijn jaarresultaten bekend.

Vrijwel alle hoofdfondsen noteerden een plus. Hoogovens bleef in de hoek waar de klappen vallen. Vrijdag presenteerde concern uitmuntende jaarcijfers, maar de Azië-vrees kostte het staal- en aluminiumfonds toch 1,30. Vanochtend leverde Hoogovens weer acht dubbeltjes in op 103,30.

Hagemeyer kwam ook op verlies uit. Het fonds verloor een dubbeltje op 95,40. Eind maart stoot grootaandeelhouder First Pacific zijn aandelen Hagemeyer af, wat goed is voor een pakket van 39,7 procent in het Naardense handelshuis. Hagemeyer is bezig aan een 'roadshow' in verband met deze herplaatsing.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot lager als gevolg van winstnemingen door institutionele beleggers. De Nikkei-index daalde met 159,44 punten (ruim 0,9 procent) tot 16.972,53.

De koers van de Indonesische roepia daalde vanochtend bij opening van de wisselmarkt in Jakarta verder. Direct na het begin van de deviezenhandel zakte de munt tot 12.100/12.500 roepia per dollar. Vrijdag was de slotkoers 10.400/10.500. In de loop van de dag volgde een herstel tot 10.500 toen valutabeleggers hun winst namen.

Handelaren weten de nieuwe koersdaling aan de uitlatingen van president Soeharto, die in het weekeinde zei dat de economische hervormingen die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Indonesië heeft voorgeschreven, in strijd zijn met de grondwet van het land.