ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder meer een portret van Yitshak Mordechai, sinds 1996 minister van Defensie in Israel. Hij bezocht vandaag premier Kok en staat bekend als een groot voorstander van het vredesproces. Ned.2, 17.35-18.43u.

Het elfde uur. Gasten: SP-voorman Jan Marijnissen, Jolanda de Heer van de Nederlandse patiënten Vereniging en auteur Ronald Westerbeek die een verhaal over een vluchtende Nederlandse jongen schreef. Ned.2, 22.10-23.00u.

Nova. Aandacht voor de herverkiezing van de Indonesische president Soeharto en een gesprek met de Chinese adviseur Kwik van oppositieleidster Megawatti Soekarnoputri over de economische en sociale crisis in het land. Verder de strijd in Kosovo tussen de Serviërs en Albanezen. Ned.3, 22.33-23.08u.

Compass. Terwijl Groot-Brittannië zich afvraagt of het al dan niet 'aan de Euro' wil, denken in Nederland, Frankrijk, Spanje en Duitsland miljoenen mensen na over wat de toekomstige monetaire unie van Europa voor hen in petto heeft. BBC2, 20.30-21.00u

DOCUMENTAIRES

Kwesties: Schone schijn. Het leven van artiesten lijkt bijzonder aantrekkelijk, maar achter de schermen valt dat nogal tegen: de concurrentie is bikkelhard en er is niet voldoende werk voor iedereen. Belg.2, 20.30-21.10u.

Dokument: Liefdeszaken. Driedelige serie over liefdesrelaties op de werkvloer. Wat gebeurt er met je relatie als je al zo'n dertig jaar samen een café drijft? “Het slokt al je privacy op”, luidt de titel van deze aflevering. Ned.1, 22.29-23.08u.

Het Uur van de Wolf: Samuel Beckett. Portret van schrijver Samuel Beckett (Waiting for Godot, Endgame). Op 25 december 1989 kwamen veertien mensen bijeen om een groot literair talent te begraven. Hun herinneringen, ervaringen en kennis van Becketts leven en werk, samen met gedenkwaardigheden die door zijn nalatenschap alleen voor deze film zijn vrijgeven, vormen het hart van dit groepsportret van de kluizenaar die Beckett was. Ned.3, 23.08-0.24u.

AMUSEMENT & DRAMA

Triviant. Na bijna een jaar van weggeweest, keert de kennisquiz vandaag terug. Tineke Verburg ontvangt nieuws-en shownieuwspresentatoren, onder wie Albert Verlinde en Edvard Niessing. Ned.2, 19.47-20.31u.

Villa Felderhof. Ook Felderhof is terug. De zonnige Côte d'Azur heeft de programmamaker verruild voor de Zwitserse Alpen. Gesprekken vanuit een schilderachtig châlet in een bergdorp. Vanavond: Willeke Alberti en Jeroen Krabbé in de arreslee en op ski's. Ned.1, 21.05-22.01u.

Our Mutual Friend. Vierdelige, gedramatiseerde verfilming van de laatste roman van Dickens doet de Radio Times uitbarsten in superlatieven. Victoriaans liefdesverhaal combineert elementen als een moord-mysterie, klassenstrijd, hebzucht en jaloezie. De cast met o.a. Paul Mcgann en Anna Driel is “een bodemloze put van talent”. En de 'naadloze' montage stroomlijnt het complexe verhaal. In deze eerste aflevering belandt Eugene Wrayburn, een charismatische jurist uit de betere kringen, in de armoedige wereld van de mooie Lizzy uit de arbeidersklasse. BBC2, 22.00-23.30u.

MUZIEK

With a little help from my friends. Concerten vanuit Paradiso in Amsterdam, waar solisten van bekende popgroepen optreden met het Metropole Orkest o.l.v Dick Bakker. Optredens van: John Cale, Siouxsie & The Budgie, Carol van Dijk van Betty Serveert, Rudeboy en Tom Holkenborg van Junkie XL en Jacco de Greeuw & Niels de Wit van Johan. Ned.3, 19.58-21.27u.

SPORT

VVCS Gala. Profvoetballers kiezen zelf de beste speler van de eredivisie, de beste speler in de eerste divisie, de meest talentvolle jonge prof, de keeper van het jaar en de trainer en club van het jaar. Vrijwel alle profclubs met hun spelersselectie, technische staf, bestuur en gasten zijn aanwezig. Ned. 2, 20.55-22.10u.

On side. O.a. tennisspeler Ille Nastase, zwaargewicht bokskampioen Joe Frazier en bokslegende Marvin Hagler. BBC1. 23.40-00.25

FILMS

The Ice Runner (Barry Samson, 1993, VS). Ouderwetse Koude-Oorlogsthriller met ongewone politieke draai, aangezien de film zich voltrekt in het Rusland van de perestrojka. Behelst een tot twaalf jaar dwangarbeid veroordeelde Amerikaanse regeringsfunctionaris (Edward Albert). RTL5, 20.30-22.45u., met reclame.

Lock up (John Flynn, 1989, VS). Louter uit clichés opgetrokken, onpersoonlijke gevangenisfilm laat Sylvester Stallone een fikse straf uitzitten. Hij pleegde zijn gewelddaad uiteraard uit medemenselijkheid. SBS6, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

The Last of England (Derek Jarman, 1987, Engeland). 'Essay over het post-industriële Engeland' van de Britse decadente romanticus Jarman is een compromisloze collage van archiefmateriaal, home movies en speelfilmfragmenten. Duitsl.2, 0.25-1.55u., deels zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Ivan Grosny / Ivan de verschrikkelijke II (Sergei Eisenstein, 1945, Sovjet-Unie). Zwanenzang van de in 1948 overleden grootmeester Eisenstein is het tweede deel van een nimmer voltooid drieluik over de worsteling van de 16de-eeuwse tsaar Ivan de Verschrikkelijke om het Russische Rijk overeind te houden. Opera-achtig epos was tot 1958 verboden omdat Ivan 'zo zwak als Hamlet' zou worden afgeschilderd. Duitsl.1, 0.45-2.10u., grotendeels zwart-wit, nagesynchroniseerd.

The Seven-Per-Cent Solution (Herbert Ross, 1976, VS). Zie film-vooraf. BBC1, 0.55-2.45u.

Liebe auf krummen Beinen (Thomas Engel, 1959, West-Duitsland). Komedie over loser die per ongeluk een hit componeert. Morgen, Duitsl.1, 10.03-11.35u., zwart-wit.