VS teleurgesteld in Soeharto

WASHINGTON, 7 MAART. De Verenigde Staten hebben van Indonesië nauwelijks enige toezeggingen gekregen over de economische hervormingen van het land. Dat heeft de verstrekking van een miljardenlening door het Internationaal Monetair Fonds een stuk onzekerder gemaakt.

De Amerikaanse president Bill Clinton had eerder deze week zijn persoonlijke gezant Walter Mondale naar Jakarta gestuurd om er bij de autoritieten op aan te dringen het economisch beleid op tal van punten aan te passen. Zijn onderhoud met de Indonesische president Soeharto was echter teleurstellend. De missie leverde “beslist minder op dan we gehoopt hadden”, aldus een regeringsfunctionaris in Washington.

Het zeer omstreden idee om de koers van de roepia aan de dollar te koppelen, heeft Jakarta nog steeds niet opgegeven. Daarom dreigde Washington al een tweede IMF-lening aan Jakarta te blokkeren. (Reuters)