Topvrouw Tóth legt functie bij Content neer

ROTTERDAM, 7 MAART. Sylvia Tóth, directievoorzitter van uitzendorganisatie Content, legt eind mei haar functie bij Content neer. Tóth wordt opgevolgd door Hans Stellingsma, die eind vorig jaar opstapte bij automatiseerder Origin.

Tóth heeft 34 jaar bij Content gewerkt, waarvan 25 jaar als directievoorzitter. Onder haar leiding ging Content in 1986 naar de beurs, nadat de Britse aandeelhouders door Tóth waren uitgekocht. Zelf hield zij 55 procent van de aandelen Content. Eind 1996 verkocht Tóth het grootste deel van haar aandelenpakket voor circa 120 miljoen gulden via ABN Amro. Op dit moment heeft Tóth nog 15 procent van de aandelen Content.

Tóth heeft het laatste jaar veel kritiek gekregen op de prestaties van Content. Terwijl concurrenten als Randstad en Unique hun winsten en omzetten met dubbele cijfers zien groeien, moest Content in 1997 genoegen nemen met een vrijwel stagnerende omzet (380 miljoen gulden) en een lichte winstgroei van 17,8 naar 18,6 miljoen gulden. De koers van het aandeel Content daalde de afgelopen maanden van circa 80 gulden tot ruim onder de 60 gulden. Op de beurs reageerden beleggers vandaag positief op de aangekondigde directiewisseling: de koers steeg met 2,30 gulden tot 59 gulden.

Dat Tóth op 20 mei, tijdens de aandeelhoudersvergadering, haar functie neerlegt, komt als een verrassing. In oktober vorig jaar zei Tóth tegen deze krant dat de vraag wie haar moest opvolgen nog niet aan de orde was, al zei ze wel dat ze niet al te lang meer wilde aanblijven. “Ik treed pas af als Content strategisch weer sterker staat. Dat zie ik als mijn taak. Dit laat ik zo niet achter”, zei Tóth destijds. Tóth maakte toen ook bekend dat ze op zoek was naar een partner, voor een fusie of een overname. Daarbij sloot ze niet uit dat Content zelf zou worden overgenomen. Tot nu toe is niet bekend of die zoektocht resultaat heeft gehad.

De opvolger van Tóth is niet afkomstig uit de uitzendbranche. Stellingsma, 41 jaar, werd in 1996 bij Origin binnengehaald om de bedrijfsonderdelen in Nederland te integreren. Eind 1997 vertrok hij onverwachts. Stellingsma werkte voordien bij PTT Telecom en Microsoft Nederland.