Toch zwak intermezzo en beperkte winst; Op Damrak begint en eindigt week euforisch

AMSTERDAM, 7 MAART. De Amsterdamse beurs begon de week euforisch en eindigde met een daverend slotakkoord. Het midden van de week was echter zwak zodat beleggers met een kleine winst genoegen moesten nemen. Het AEX-koersgemiddelde eindigde de week ruim 18 punten hoger op 1088,90.

De inmiddels bijna traditionele fusie aan het begin van de week (Pakhoed en Van Ommeren) bezorgde de AEX maandag een record. De beurs eindigde nipt onder 1090 punten. Daarna ging het mis. Beleggers besloten hun winst te incasseren van zeven opeenvolgende handelsdagen met een nieuw record.

Herstel was later in de week misschien mogelijk geweest als fabrikant Intel van microprocessoren geen roet in het eten had gegooid. De crisis in Azië en prijsverval op de markt voor pc's zullen ervoor zorgen dat de winststijging van Intel achterblijft bij de verwachtingen. Dat bericht bezorgde het concern een koersval met ruim 11 procent, de waarde van Intel op de beurs werd in een klap met 16 miljard dollar gereduceerd.

Intel sleepte in zijn val veel aandelen mee. Na de beurs van Japan kwam het nieuws ook op de Europese beurzen hard aan. Op het Damrak bedroeg de schade van één dag 1,3 procent. Met name technologiefondsen werden getroffen. Philips, Baan en ASM Lithography waren onder de hoofdfondsen de sterkste dalers. Analist E. de Graaf van ING Barings ziet in de koersval van de technologiefondsen een voorspelbare schrikreactie van beleggers. Dienstverleners in informatietechnologie als Cap Gemini en CMG (dat maandag met jaarcijfers komt) hebben in hun bedrijfsvoering niet direct te maken met de markt voor computers, maar kregen ook een klap. “Puur sentiment”, aldus De Graaf. Gisteren wisten deze bedrijven zich te herstellen.

Computerfabrikant Tulip en -distributeur Copaco kunnen eveneens directe schade ondervinden van de malaise op de computermarkt. Maar Tulip wordt nauwelijks meer serieus genomen en Copaco zou dankzij zijn kleine voorraden turbulenties in prijzen juist moeten kunnen doorstaan.

De activiteiten van Nederlandse toeleveranciers voor de chipindustrie zijn wel gelieerd aan het reilen en zeilen van Intel. Bijna de helft van de wereldwijde productie van halfgeleiders wordt verwerkt in pc's en andere computers. Als leverancier aan chipmakers zijn ASM International, Besi en ASM Lithography (ASML) niet gebaat met prijsverval op deze markt. Alhoewel ASML's kostenbesparende machines in trek blijven, ook bij afnemers die op hun afzetmarkten met prijsverval kampen.

Onder de hoofdfondsen was Philips de afgelopen week de grootste verliezer. De koers daalde met 8,40 gulden tot 150,60. Als chipfabrikant - Philips neemt mondiaal een negende positie in - heeft het concern weinig te vrezen van een teruggang op de computermarkt. Philips' halfgeleiders gaan in mobiele telefoons en video's. De monitoren en cd-rom drives van Philips daarentegen worden wel verwerkt in computers.

In navolging van Intel waarschuwde ook het Amerikaanse Motorola (chips en mobiele telefoons) gisteren voor een tegenvallende winst.

De Graaf verwacht dat nog heel wat andere (Amerikaanse) bedrijven in de computerindustrie met een profit warning zullen komen. Voor de Nederlandse technologiefondsen blijft hij ondanks die dreigende horizon optimistisch. “De koersen zullen heen en weer blijven stuiteren. Maar wie een sterk hart heeft kan met Philips en ASML een koopje doen voor de lange termijn.”

    • Michiel van Nieuwstadt