SNUFFELSTAGE

In het bericht 'job shadow day brengt scholieren bij bedrijven' (W&O, 7 febr) wordt vermeld dat er 'in Nederland een aantal scholen op lokaal niveau vergelijkbare stages van een dag organiseren om hun leerlingen te helpen bij hun keuze voor een vervolgopleiding'. Een aantal middenscholen in Nederland had jaren geleden al een snuffelstage van een week voor de derdeklassers.

Mijn huidige school, de Open Scholengemeenschap Bijlmer te Amsterdam, een voormalige middenschool, organiseert zulke weken voor de leerlingen op alle niveaus in de voorexamenklassen en met veel succes. De leerlingen zoeken zelf hun stageplek uit, solliciteren en gaan op kennismakingsbezoek.

In de week zelf komen ze met diverse mensen en hun werkzaamheden in contact: veelal mogen ze werkzaamheden zelf uitvoeren (stucadoren, recepten maken, facturen schrijven, gerechten opmaken, telefoon opnemen, visumformulieren invullen, archiveren), bij andere mogen ze toeschouwen (opereren, manicuren, lay-outen, castreren). De week wordt afgesloten met een beoordeling door de stagebegeleider, een werkstuk en een presentatie op een ouderavond.

Leerlingen steken van zo'n week veel op en raken meer gemotiveerd voor het behalen van het diploma. Enkele bedrijven voeren officieel het beleid aan snuffelstages mee te werken: stagiairs die goed bevallen wordt meteen een baan aangeboden.

    • Marcel van Kampenhout