Sluwe Schreiber verleidt Verkade

Het ING Bank Topcircuit is tot op de helft gevorderd. Na vijf heats vindt eind mei de finale plaats voor de beste 24 paren. Het prijzengeld is voor bridgebegrippen ruimhartig. In Zwolle vond, in samenwerking met co-sponsor KPMG, vorig weekeinde de derde heat plaats. Het spelersveld was opmerkelijk sterk.

Vrijwel de gehele nationale top en een paar buitenlandse paren gaven acte de présence. Zij hadden twee dagen lang te maken met interessante en soms wilde handen. Zoals zo vaak, blijkt dat het nemen van initiatief op dat soort spellen lucratief is. Twee voorbeelden waarbij agressiviteit rijkelijk werd beloond: Oost gever Noord Allen kw. Schoppen AVB53 Harten 3 Ruiten 5432 Klaver V105 West Oost Schoppen 1042 Schoppen 86 Harten 98 Harten HB2 Ruiten V97 Ruiten AHB1086 Klaver H9862 Klaver A7 Zuid Schoppen H97 Harten AV107654 Ruiten - Klaver B43 Op alle tafels opende oost met 1Ruiten. Sommige zuidspelers sprongen daarop meteen naar 4Harten en mochten dat spelen. Hoewel OW een klaverenaftroever kunnen krijgen, liggen via de snit op HartenH tien slagen voor het oprapen. Zo'n agressieve aanpak had zuid 11 imps (wedstrijdpunten) opgeleverd. Andere zuidspelers volstonden met het wat rustiger 3Harten na de 1Ruiten opening. Dit bod werd uitgepast naar oost, die dan nog 3SA probeerde. Na drie keer pas, mocht zuid een uitkomst vinden. Met open kaarten makkelijk: schoppen. Een aantal zuidspelers daarentegen startten met een kleine harten, waarna de leider snel negen slagen bijeen harkte. Op die manier leverde het agressieve 3SA oost 12 imps op. Guus Schreiber uit Utrecht zat na het beschreven biedverloop als oost eveneens in 3SA. Zuid, Kees Verkade, begon met HartenA ('kijkaas') op tafel te leggen. Hij hoopte op een aan- of afsignaal van zijn partner. Toen Schreiber alert HartenB onder het aas wierp, werd Verkade verleid de kleur door te spelen: negen slagen voor de sluwe Guus Schreiber. Diezelfde Schreiber zou even later een onfortuinlijke hoofdrol spelen. Met Schoppen862 Harten976 RuitenH943 KlaverB64 mocht hij als zuid starten tegen groot slem schoppen na:

Noord gever, allen kwetsbaar

West Noord Oost Zuid Timmer vd Wouden Daemen Schreiber pas 1Schoppen pas 2Ruiten pas 3Schoppen pas 6Schoppen pas 7Schoppen pas pas pas

Schreiber deed wat de meeste van ons zouden doen: hij legde een troefje op tafel, de start die wordt aanbevolen in iedere cursus uitkomen-tegen-groot slem. De gevolgen waren schokkend: Noord gever Noord Allen kw. Schoppen H10 Harten 10542 Ruiten 7 Klaver HV8753 West Oost Schoppen - Schoppen AVB97543 Harten VB83 Harten AH Ruiten AVB86 Ruiten 1052 Klaver A1092 Klaver - Zuid Schoppen 862 Harten 976 Ruiten H943 Klaver B64 Oost kreeg de snit op troefheer in zijn schoot geworpen en incasseerde dankbaar dertien slagen plus de bijbehorende beloning: 15 imps. Agressief bieden werd zo wel heel zwaar gehonoreerd. Het commentaar van de noordspeler, Huub van der Wouden, sprak boekdelen: in mijn visie was Daemen geïnspireerd, Timmer ongedisciplineerd, Schreiber niet gedisponeerd en ikzelf gedeprimeerd. Bert Daemen en Jan Timmer werden in Zwolle met afstand winnaar van de in totaal 76 deelnemende paren. In het algemeen klassement leidt de nieuw gevormde combinatie Anton Maas-Vincent Ramondt voor Bart Nab-Roald Ramer.

    • Jan Vann Cleeff