Silvester Countdown

Silvester Countdown (Oskar Roehler, Duitsland '97), zondag, Ned.3, 22.40-0.03u.

Halverwege Permanent Vacation (1980) van Jim Jarmusch zit een krachtige scène waarin de jonge hoofdrolspeler al zijn wanhoop en Weltschmerz van zich af danst op hartekretenmuziek van Charlie Parker. Houterig en bruusk beweegt hij zijn armen, zijn hele lichaam is in beweging, alleen zijn voeten in van die toen al hippe schoenen met dikke zolen schuifelen slechts aarzelend over de grond. Zo had ik niemand meer zien dansen tot de openingsbeelden van Silvester Countdown: verveeld en vol overgave, aanstellerig en intens, driftig en een en al teder oor voor ritme en melodie. Voor de hoofdpersoon van Silvester Countdown, piemelnaakt op een kinderverentooi na, is het vooral de beat die zijn bewegingen dicteert, want het is nu en in Berlijn en hij is 'cool', zoals dat zo mooi in het Duits kan worden uitgesproken.

Silvester Countdown/ In With The New is de tweede film van Oskar Roehler (1959). De VPRO zendt de film uit als laatste in een nogal willekeurig gekozen reeks van hedendaagse Duitse filmproducties (na Engelchen van Misselwitz en Rebic' Jugofilm).

Het is de rauwe, dynamische liefdesgeschiedenis van een hedendaagse Romeo (Rolf Peter Kahl) en Julia (Marie Zilcke). Ze zijn nog erg jong, nauwelijks hun puberteit voorbij, maar ze weten alles van grote-mensen-relaties. Soms denk je dat hun romance alleen maar bestaat bij gratie van het zorgvuldig naspelen van alle (seksuele) machtsspelletjes waar volwassenen in andere films zo ongelukkig van worden. Maar ook Julia wordt daar uiteindelijk verdrietig van: verstrikt in al die stoere maskerades ontdekt zij dat ze nooit meer aan elkaar kunnen laten zien wie ze zelf zijn. “Shut up and sleep with me”, zeurt het muzikale Leitmotiv van kitschband Sin with Sebastian op de soundtrack.

De hoofdpersonen heten dan wel Romeo en Julia, hun relatie wordt meer gekenmerkt door de misère die zou zijn ontstaan als Hamlet en Ophelia hun gang hadden kunnen gaan: desperaat, onhandig, geïsoleerd en triest.

    • Dana Linssen