Rusland wijst 'ingrijpen' in Kosovo af; Primakov niet naar Londen

MOSKOU / NEW YORK, 7 MAART. Rusland heeft gisteren in een scherpe verklaring ieder ingrijpen van buitenaf in het conflict in Kosovo als “onacceptabel” veroordeeld.

“We vinden de verklaringen van vertegenwoordigers van bepaalde Westerse landen over de mogelijkheid van direct ingrijpen van buitenaf in het conflict en over sancties tegen Joegoslavië onacceptabel”, aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

De Verenigde Staten besloten eerder tot - voorlopig - lichte sancties tegen Joegoslavië wegens het brute optreden van de Servische veiligheidstroepen in Kosovo. Volgens Moskou is het conflict in Kosovo echter een binnenlandse aangelegenheid.

De Russische veroordeling komt aan de vooravond van de bijeenkomst, maandag in Londen, van de zogeheten contactgroep die het vredesproces in ex-Joegoslavië coördineert. Rusland koestert van oudsher veel sympathie voor de Serviërs. Russen en Serviërs zijn Slavische broedervolken die dezelfde godsdienst, het orthodoxe christendom, delen. Rusland vaardigt niet zijn minister van Buitenlandse Zaken Jevgeni Primakov af naar de besprekingen in Londen, maar stuurt diens plaatsvervanger Nikolaj Afanasjenko.

De Albanese regering heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties opgeroepen om zich in een spoedvergadering over de kwestie-Kosovo te buigen. Ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Kinkel, is daar voorstander van. Maar volgens bronnen in New York voelt Rusland ook hier niets voor.

De Griekse minister van Buitenlandse Zaken Pangalos, die gisteren een bezoek bracht aan Belgrado, heeft Joegoslavië opgeroepen om een politieke oplossing voor de crisis te vinden. Waarnemers sloten niet uit dat Pangalos Griekse bemiddeling zou voorstellen, maar volgens de minister kan daar geen sprake van zijn. Onze politieke redactie voegt hieraan toe: Minister-president Kok heeft de “internationale gemeenschap” gewaarschuwd niet afzonderlijk de problemen in Kosovo aan te pakken. “Het moet niet zo zijn dat de Verenigde Staten komt om ons karweitje te klaren. Europa moet zijn verantwoordelijkheid nemen”, zei Kok gisteren na afloop van de ministerraad. “Je houdt je hart nu alweer vast, het is zo enorm ontvlambaar”, zei Kok. “Je mag absoluut niet uitsluiten dat het optreden van een troepenmacht ooit nodig is. Maar Nederland zet geen bataljon klaar als er nog overleg is.”