Residentie Orkest wil Svetlanov houden

DEN HAAG, 7 MAART. Het Residentie Orkest is met chef-dirigent Jevgeni Svetlanov in onderhandeling over verlenging van zijn contract, dat afloopt in september volgend jaar. Svetlanov, die aantrad in het seizoen 1992-1993 en in het volgende seizoen zijn zeventigste verjaardag viert, heeft te kennen gegeven het in de toekomst wat kalmer aan te willen doen.

Het Residentie Orkest wil de Russische dirigent graag behouden en onderhandelt nu met hem over de duur van zijn volgende contract, het aantal concerten dat hij dirigeert, het repertoire dat hij zal leiden en de financiën. Daarbij komen ook geconstateerde 'cultuurverschillen' aan de orde, zoals het gebrek aan begrip bij Svetlanov voor Nederlandse verworvenheden als de cao en werktijdenregeling voor de musici.

Het Residentie Orkest, dat door de bouw van het aangrenzende Haagse Stadhuis in de Dr. Anton Philipszaal enige tijd minder publiek trok, heeft nu weer een zaalbezetting van 90 procent. In het komende seizoen wordt veel gedaan aan een publieksvriendelijke programmering en aan werving van nieuw publiek. Er komt een tournee van tien concerten met Paul van Vliet en het orkest treedt in juni met 'Residentie Rock' op tijdens Parkpop, waarbij wordt samengespeeld met new-age-pianist Coen Bais en de 'literair georiënteerde' popgroep The Scene. Verder brengt het orkest premières van verschillende opdrachtwerken aan Nederlandse componisten, waaronder de Zevende symfonie van Peter-Jan Wagemans.