Monument van de Maya beroofd

TEGUCIGALPA, 7 MAART. Vorige week zijn, naar nu pas bekend is geworden, kostbare voorwerpen van jade en paarlemoer gestolen uit een monument van de Maya tussen de ruines van Copán in Honduras.

Het monument, dat La Escalinata wordt genoemd, is de belangrijkste nalatenschap van de Maya in Honduras. De objecten waren afkomstig uit het graf van een vrouw, echtgenote van een grondstichter van de Maya-cultuur die zich van 3.000 jaar vòòr tot 900 na Christus uitstrekte over onder meer Honduras, Guatamala, El Salvador en Mexico. De buit bestond uit zeven snoeren van paarlemoer en uit nog onduidelijke objecten die uit duizenden fragmenten van jade waren samengesteld. Ook enkele graven van de Maya werden geplunderd. Volgens de politie hebben dezelfde dieven eerder goud ontvreemd uit kerken in Honduras. (AP/AFP)