Klacht daders moord peuter ontvankelijk

STRAATSBURG, 7 MAART. De Europese Commissie voor de Rechten van de Mens in Straatsburg heeft een klacht van twee Britse jongens die in 1993 het Verenigd Koninkrijk schokten door de twee jaar oude Jamie Bulger te vermoorden, gisteren ontvankelijk verklaard.

Volgens de advocaten van de jongens, die ten tijde van de moord tien jaar oud waren, hebben dezen geen eerlijk proces gehad omdat zij in het openbaar werden berecht, in een rechtbank voor volwassenen, en bovendien niet de mogelijkheid kregen de procesvoering te begrijpen. Daarnaast is de 'gevangenisstraf met onbepaalde duur' die de jongens aanvankelijk kregen opgelegd, volgens de advocaten “onmenselijk en vernederend” en als zodanig in strijd met de Europese Conventie voor de Rechten van de Mens. De Commissie tracht nu een schikking tussen de jongens en de Britse staat te bereiken. Mislukt dat, dan wordt de zaak doorverwezen naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Inmiddels is de 'onbepaalde' gevangenisstraf van de twee omgezet in vijftien jaar. (Reuters)