Gemeente-gift

De gemeente Emmen komt voetbalclub Emmen financieel tegemoet. Vorige week kreeg FC Groningen al drie miljoen uit de gemeentepot. Hoort de plaatselijke overheid een voetbalclub in nood te helpen?

G. Slager, voorzitter van de Federatie van Betaald Voetbalorganisaties: “Betaald voetbal is een podium voor gemeenten en regio's om zich te profileren. Het hoort bij het beleid van een gemeente om de stad op een positieve wijze onder de aandacht te brengen. Profvoetbal kun je eigenlijk vergelijken met een reclamespot als 'Er gaat niets boven Groningen'. Als het wegvalt is het regionale bedrijfsleven een belangrijke mogelijkheid kwijt om zich nationaal te profileren. In Frankrijk worden etappeplaatsen van de Tour de France zelfs gekocht door gemeentebesturen. En als er bijvoorbeeld in Bordeaux burgemeestersverkiezingen zijn, is de zittende burgemeester mede afhankelijk van het succes van de voetbalclub. Nu gaat mij dat iets te ver, maar ik wil er maar mee zeggen dat topsport en gemeente elkaar nodig hebben.”

P. Verschuren, lijsttrekker van de Socialistische Partij in Groningen: “In de tijd dat wij als SP in de raad zitten, is FC Groningen al twee of drie keer expliciet te verstaan gegeven dat de club niets meer hoefde te verwachten. Dan kun je bij de eerste de beste gelegenheid niet meteen drie miljoen gulden geven. FC Groningen heeft voor de makkelijkste weg gekozen, want ik kan me niet indenken dat er geen andere oplossing mogelijk was. Met iets meer energie had de club in het bedrijfsleven ook wel geld los gekregen. Het betaalde voetbal wordt steeds commerciëler, het is geen pure volkssport meer. Prima, maar dan moet je ook de consequenties dragen en het geld uit het bedrijfsleven halen.”

N. van Knippenberg, waarnemend voorzitter van VVV: “Een betaald-voetbalorganisatie moet zelf zijn broek kunnen ophouden. Het is goed als een gemeente bijdraagt om de accommodatie te verbeteren. Daarmee wordt een algemeen doel gediend. Maar het dekken van exploitatietekorten gaat wat ver. Het Bosman-arrest en het mislukken van Sport 7 hebben veel clubs in problemen gebracht, ons ook. Daarom ben ik jaloers op Emmen en FC Groningen. Gelukkig hebben wij geen twee of drie miljoen gulden nodig, maar met de helft zouden we een aantal problemen kunnen oplossen en bouwen aan een goede toekomst. We voeren momenteel wat gesprekken met de gemeente over de verbouwing van ons stadion. Als we geen medewerking krijgen, is de toekomst van VVV bepaald niet rooskleurig.”

H. Weerman, directeur van Emmen: “Het is geen taak van de gemeenten om clubs financieel te steunen. Maar dat is bij ons ook niet gebeurd. FC Groningen heeft echt een gift gehad, bij ons is het stadion overgedragen en hebben we 1,25 miljoen gekregen wegens achterstallige onderhoud. Daarnaast moeten we gewoon lenen van de bank. De gemeente heeft nog nooit echt financieel bijgedragen en dat moeten we zo houden. Een betaald-voetbalclub moet op eigen benen kunnen staan. De gemeente moet alleen zorgen voor voorzieningen, voetbal is een maatschappelijk verschijnsel. Als wij ons stadion willen verbouwen, kunnen we niet zonder steun. De gemeente moet daarom betrokken blijven.”

W. Alsem, voorzitter van hockeyclub Groningen: “Het is logisch dat een gemeente inspringt als een belangrijke club het moeilijk heeft. Het is belangrijk een florerende vereniging te hebben. Natuurlijk zijn er wel grenzen. De gemeente mag best eisen stellen aan het management, want je moet er zeker van zijn dat het geld niet in een bodemloze put verdwijnt. Als hockeyclub hebben wij nooit nadrukkelijk bij de gemeente aangeklopt. Maar tot nu toe springen de gemeenten Groningen en Haren bij wanneer het nodig is. Je kunt niet zeggen dat in Groningen alleen aandacht voor voetbal is.”

    • Orkun Akinci