Opinie

    • Youp van ’t Hek

Fax aan Els Borst

Beste Els

Weggevaagd dus. Hoe komt het denkt u? Winnie? Of vindt u het, net als Hans, een onzuivere campagne geweest, daar Frits en Wim de premierkwestie hebben gesteld. Persoonlijk denk ik dat het aan jullie zelf ligt. Alle affaires met Winnie, die nou eenmaal op het meest ondankbare departement zit, zijn de druppels die de oceaan naast de emmer hebben gevormd.

Waarom ik u schrijf? Heel simpel: ik wil vragen of u de handdoek niet in de ring wilt gooien? Blijf alstublieft. Geef niet op. Laat het niet over aan ene Thom of wie dan ook. U moet het doen. U bent namelijk een wijze, oude dame. Een Juventus. Ik bedoel dit allemaal verre van ironisch of cynisch. Ik meen dit vanuit de grond van mijn hart.

Weet u dat D66 bij de komende Kamerverkiezingen de grootste partij kan worden? Hoe? Volg mijn advies. Hou u ver buiten het verkiezingscircus. Bemoei u niet met het ordinaire gekrakeel van Frits en Wim, maar blijf Els Borst! Blijf de waardige, lieve, boven iedereen verheven Els!

Natuurlijk heeft uw partijbureau allerlei plannen tot de zesde mei. U moet misschien weer op een raar pontje bij Dordrecht springen, rozen uitdelen in de Bijlmer, mongolen knuffelen in Geleen, debiele pony's voederen in Haamstede of vrolijk winkelen in dat gruwelijke winkelcentrum van Delfzijl, maar doe mij een plezier en zeg het af. U bent in mijn ogen namelijk echt iemand en ik vind het altijd zo zielig om iemand, die ik zo hoog acht, mensonterende dingen te zien doen. Daarbij geloof ik dat de kiezer, zeker in uw geval, juist afhaakt. U straalt namelijk te veel uit. U bent een wereldwijf, sterker dan de grootste tanker op koers en u staat ver boven alle partijen. Wat u moet doen? Afwijken! Anders doen! Zachtjes schreeuwen. Zonder krachttermen, vloeken of ander zinloos verbaal geweld. Spreek. Spreek heldere taal. En babbel niet over procentjes, financieringstekortjes, werkloosheidscorrectiecijfertjes of economische groei, maar spreek over de verloedering. De verschrikkelijke verloedering. Praat onveilig. Zeg de voorzitter van PSV recht in zijn gezicht dat hij heel goed weet dat hij niet deugt als hij honderdduizend gulden geeft aan iemand die namens de VVCS komt praten over een transfer van een speler. En als hij dit soort corruptie wegwuift als normaal, juist dan is hij bezig met het verleggen van normen en waarden. Scheld vervolgens de hele voetbalwereld verrot omdat ze niet massaal protesteren tegen deze vervuiling van hun branche. Vraag ze op de man af waarom ze zo lafhartig zwijgen! Zij moeten toch het voorbeeld geven aan tribunes vol met jeugd of zit ik er nou naast?

Keer het skyboxenproletariaat. Vertel hardop dat het niet deugt om te zwichten voor de luchtvaartlobby en de oorspronkelijke Schipholplannen terug te draaien. En leg uit dat het met ons land sneu en zielig gesteld is als er twintigduizend vluchten bij moeten omdat iedereen rond kerst zonodig naar Bali, Bonaire of Buenos Aires moet. Ga staan. Als een moeder. Zeg tegen de broertjes De Boer dat ze niet langer over poen moeten zeuren. Genoeg is genoeg! Word de schrik van de lachgassende discojeugd, de mattende hooligans, de therapeutende huismoeders, de gestresste vaders en de ontheemde kinderen. Schreeuw vanuit uw bezorgde hart. U heeft nu gezien hoe kleine, lokale prietpraatpartijtjes het hebben gedaan. Ze spraken vaak uit een klein benauwd hart, maar wel uit een hart. En volgens mij is uw hart zoveel groter, wijzer en geduldiger. We wachten niet op een sterke man, maar op een gietijzeren vrouw en die vrouw bent u. Zachtmoedig, meer dan aardig en recht door zee. Dus zeg alles af en hou een buitengewoon maffe campagne, gebaseerd op de waarheid en zeg ons dat we op een zeephelling zitten en pijlsnel naar beneden donderen. Keer alstublieft het tij. De baantjesjagers Frits en Wim zullen dat niet doen. Waarom niet? Omdat het mannen zijn. Wens u meer dan alleen wijsheid.

YOUP VAN 'T HEK

PS. Had u niks met Ischa?

    • Youp van ’t Hek