'Duitsland wil Lebensraum'; Bonn haalt uit naar Ankara om interview

BONN, 7 MAART. De relatie tussen Duitsland en Turkije is op scherp gezet. Nadat de Turkse premier Mesut Yilmaz gisteren in een vraaggesprek met de Britse Financial Times de Duitsers had verweten in Oost Europa naar Lebensraum te streven, heeft de Duitse regering hard teruggeslagen.

In een ongebruikelijk scherpe verklaring liet de regering in Bonn weten, dat de opmerkingen van Yilmaz “volstrekt misplaatst” zijn. Tijdens een persconferentie in Bonn zei regeringswoordvoerder Peter Hausmann gistermiddag de aantijgingen in alle toonaarden af te wijzen.

In het vraaggesprek had de Turkse premier de Europese Unie (EU) en Duitsland in het bijzonder verweten, zijn land te “discrimineren”. Voorlopig mag Ankara geen lid worden van de Unie omdat Turkije volgens de EU volstrekt niet aan de economische en politieke vereisten daarvoor voldoet. Yilmaz is van mening dat vooral Bonn het op Turkije heeft voorzien en zijn land buiten de deur wil houden.

“De Duitsers voeren dezelfde strategie als in het verleden”, beweerde Yilmaz. “Ze geloven in Lebensraum en beschouwen de landen in Centraal- en Oost-Europa van strategisch belang voor Europa.” Oost-Europa is de achtertuin van Duitsland, meent Yilmaz. Met het begrip Lebensraum verwijst hij naar de politiek van nazi-leider Adolf Hitler, die Oost-Europa in de jaren dertig en veertig inlijfde.

In de gesprekken over toetreding tot de EU is Turkije beslist niet gediscrimineerd, aldus de Duitse regeringswoordvoerder Hausmann. Hij liet weten, dat de woordkeus van Yilmaz in Bonn in slechte aarde was gevallen. Decennialang zijn de betrekkingen tussen Bonn en Ankara “zeer vriendschappelijk” geweest. De goede relatie tussen Turken en Duitsers in de Bondsrepubliek staat “in schril contrast” tot de beweringen van Yilmaz, aldus Hausmann. In Duitsland wonen ruim twee miljoen Turken.

Volgens de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Martin Erdmann, zijn de uitlatingen van Yilmaz “zonder precedent”. Yilmaz probeert de Duitse politiek in een kwaad daglicht te stellen, meent Erdmann. De uitlatingen van de Turkse premier zijn niet alleen een belediging van de Bondsrepubliek, maar ook van de staten in Midden- en Oost-Europa, die binnenkort lid worden van de NAVO en de EU.

De crisis tussen Turkije en Duitsland is een nieuwe tegenslag voor de Europese Conferentie die donderdag in Londen begint. De EU heeft deze conferentie mede bedacht om Turkije gunstig te stemmen. Als Ankara een forum heeft waarin het met de Europese Unie kan praten, wordt de Turkse pijn dat het voorlopig geen lid van de Unie mag worden, verzacht, zo luidde de redenering in Brussel. Maar Turkije heeft al enkele malen laten weten dat het niet of nauwelijks is geïnteresseerd in de conferentie en donderdag zeker niet naar Londen zal komen.