Bolkestein wil dat jeugd Wilhelmus kan zingen

ROTTERDAM, 7 MAART. VVD-leider Frits Bolkestein vindt dat basisscholieren het volkslied moeten aanleren, omdat “de schoolpopulatie zo aan verandering onderhevig is.” Van hem zou ook de Nederlandse vlag op elk schoolplein mogen hangen, ook al laat hij “dat soort zaken over aan de verantwoordelijkheid van de school.”

Dit zegt Bolkestein in een interview met het blad Schooljournaal van de CNV Onderwijsbonden. Het aanleren van het volkslied behoort niet tot de zogeheten kerndoelen die wettelijk aangeven wat basisscholieren moeten kennen en kunnen. Wel staan daarin allerlei vaardigheden beschreven, maar Bolkestein zou liever zien dat basisscholen meer aandacht besteden aan cognitieve vakken zoals lezen en geschiedenis. “Het uit het hoofd leren van jaartallen is geen slechte zaak”, vindt hij.

Tijdens zijn wekelijkse persconferentie weigerde premier Kok inhoudelijk te reageren op het voorstel van de VVD-leider met betrekking tot het zingen van het Wilhelmus. “Ik leg het voor aan Ritzen”, aldus Kok. Volgens Kok zou de betekenis van de vlag devalueren als deze iedere dag op het schoolplein zou hangen. “De vlag valt pas op - en ik ben heel trots op onze driekleur - als deze alleen op bijzonder feestdagen wappert”, zei de minister-president.

Bolkestein vindt dat de volgende minister van Onderwijs geen grote veranderingen moet doorvoeren in het onderwijs: “We wachten allemaal op een minister van Onderwijs die zegt (...): 'wees gerust, er komt geen enkele belangrijke structuurwijziging.' Het onderwijs wordt opgezadeld met allerlei taken waar het eigenlijk niet voor is toegerust.”

Bolkestein doelt onder meer op grote veranderingen van de afgelopen acht jaar onder het bewind van minister Ritzen (Onderwijs), zoals de invoering van de basisvorming, het studiehuis en de integratie op gewone scholen van leerlingen die een vorm van speciaal onderwijs nodig hebben.