Bij werk door twaalfjarigen boete ouders

DEN HAAG, 7 MAART. De ouders van kinderen van twaalf jaar en jonger die vakantiewerk doen, krijgen in de toekomst een proces-verbaal van de Arbeidsinspectie. De officier van justitie kan vervolgens besluiten om de ouders te vervolgen omdat er sprake is van een overtreding van het verbod op kinderarbeid.

Minister Melkert (Sociale Zaken) heeft dit besloten. De Arbeidsinspectie krijgt in de toekomst waarschijnlijk zelf de mogelijkheid om ouders meteen een boete op te leggen. Nu worden alleen nog werkgevers aangepakt. In de Bollenstreek is een aantal bedrijven al een boete opgelegd.

Melkert wil nu ook de ouders aanspreken, omdat zij verantwoordelijk zijn voor hun kinderen. Vorig jaar werd tegen 20 werkgevers proces-verbaal opgemaakt omdat er bij hen kinderen werkten die jonger waren dan 13 jaar.

Uit onderzoek bij 2.425 bedrijven blijkt ook dat vorige zomer twee vakantiewerkers tussen de 13 en 18 jaar dodelijk zijn verongelukt op hun vakantiewerk. Vier jongeren liepen blijvend letsel op. Wat de veiligheid en gezondheid van de vakantiewerkers betrof, werden ruim 1.500 tekortkomingen geconstateerd. Er was onder meer sprake van onvoldoende toezicht en te lange werktijden.