Aantal banen in VS groeit met 3100.000

NEW YORK, 6 MAART. Het aantal banen in de Verenigde Staten is vorige maand gegroeid met 310.000, aanzienlijk meer dan verwacht. Het percentage werkzoekenden van de beroepsbevolking daalde tot 4,6.

Dat heeft het bureau voor arbeidsstatistieken gisteren bekendgemaakt. Naast de relatief stevige banengroei werd in het rapport ook gewag gemaakt van een gemiddelde uurloonstijging van 8 dollarcent in februari. Dat cijfer kan wijzen op toenemende inflatie. Beleggers deden de koersen echter over de gehele linie stijgen.

Analisten keken vooral naar details in het rapport. De banengroei in de industrie bleek lager dan verwacht en de lonen daalden daar iets. Dat lijkt een van de eerste signalen dat de invloed van de Azie-crisis de VS heeft bereikt. De uurloonstijging had vooral plaats in de financiële sector en houdt misschien verband met de grote vraag naar hypotheken. Banengroei had plaats in de bouw, wat ook verband hield met de aantrekkende huizenmarkt en een ongewoon zachte winter in grote delen van de VS. Het percentage ingeschreven werkzoekenden bleek in februari slechts een fractie lager te zijn dan in januari.

Al deze min of meer seizoensgebonden en speciale factoren zorgden ervoor dat de financiële markten nauwelijks reageerden op de cijfers. Beleggers keken opnieuw naar de winstwaarschuwingen van Intel en Motorola. Ze werden afgedaan als aberraties en de vooruitzichten voor de technologiesector als geheel zijn goed. De Dow Jones begon daardoor gesteund aan een rallye en eindigde 125 punten hoger op een nieuw record.