Zuivelconcern trekt zich terug uit Polen

MEPPEL, 6 MAART. De zuivelonderneming Friesland Coberco Dairy Foods beëindigt haar activiteiten in Polen. Met de Poolse mede-aandeelhouders wordt gesproken over het afstoten van het meerderheidsbelang in twee Poolse zuivelfabrieken in Mlawa (250 werknemers) en Naramowice (80 werknemers). Volgens een woordvoerder van Friesland Coberco wordt er rekening mee gehouden dat de regeling geld gaat kosten. Over 1997 is een voorziening getroffen om de verliezen op te vangen.

In 1995 nam het toenmalige Friesland Dairy Foods een meerderheidsbelang van 51 procent in de zuivelfabrieken in Mlawa en Naramowice. Van meet af aan draaiden die echter met verliezen, aldus de woordvoerder. In 1996 werd een verlies geleden van vijftien miljoen gulden. Vorig jaar bedroeg het verlies opnieuw enkele miljoenen guldens. “Er zijn nu te weinig perspectieven voor een goede winstgevendheid. Er is geïnvesteerd in de Poolse bedrijven, maar die blijken onvoldoende te zijn geweest.”

Volgens de woordvoerder is het slechte resultaat te wijten aan de “enorme kleinschaligheid” van de Poolse markt. De geproduceerde verse zuivelproducten moesten dagelijks naar vele kleine winkels worden vervoerd. Ontkend wordt dat de Poolse consument al snel uitgekeken raakte op de merkproducten en dat de winstcijfers daardoor niet stegen. “Er is een markt in Polen voor onze producten, maar die kunnen we beter bedienen vanuit onze eigen fabrieken in West-Europa.”

Het toenmalige Friesland Dairy Foods richtte zich vooral op het duurdere segment van de consumentenmarkt met houdbare zuivelproducten als Friesche Vlag koffiemelk, Choq, Completa en slagroom. Polen fungeerde de afgelopen jaren als een soort speerpunt voor de activiteiten van FDF in Oost-Europa. Eind vorig jaar fuseerde Friesland Dairy Foods met Coberco in Zutphen, Zuid-Oosthoek in Oosterwolde en Twee Provinciën in Workum. Hierdoor ontstond de grootste zuivelonderneming in ons land. Bij het concern werken 12.000 mensen, van wie 6.000 in Nederland. De omzet bedraagt 9,1 miljard gulden.