Zalm geeft dertigjarige lening uit

AMSTERDAM, 6 MAART. Minister Zalm (Financiën) schrijft een zeer langlopende staatslening uit met een duur van 30 jaar. Dit heeft Financiën vanmorgen meegedeeld. De rente die het rijk over de lening betaalt bedraagt 5,5 procent. Hiermee is de lening volgens de Agent van Financiën L. Verwoerd de gunstigste moderne staatslening die tot nu toe werd uitgeschreven gezien de combinatie van looptijd en rente.

Het lage rentetarief is het gevolg van de sterk gedaalde rente op de kapitaalmarkt. Het kabinet-Kok ging op Prinsjesdag vorig jaar nog uit van een gemiddelde rente voor tienjarige staatsleningen van 5,75 procent. Die rente is nu gedaald naar 5 procent. Analisten rekenden vanmorgen voor dat op de totale financieringsbehoefte van het rijk van 56,4 miljard gulden in 1998, het rijk rond de 400 miljoen gulden aan rente-uitgaven minder kwijt zal zijn als de rente op dit niveau blijft.

Financiën verwacht 4 miljard gulden binnen te halen met de lening. Analisten zeiden vanmorgen dat dit bedrag naar verwachting oploopt tot tien miljard dit jaar en daarna verder in omvang zal groeien. Agent van Financiën Verwoerd zei vanmorgen dat de komst van de muntunie kan leiden tot omvangrijker Nederlandse staatsleningen dan nu gangbaar is. Met de ene Europese munt ontstaat ook één obligatiemarkt, waarin Nederlandse staatsleningen zich moeten kunnen meten met Franse, Duitse en Italiaanse.