Wandelen door de mijmertuin

3D Tuindesign De Luxe. (Windows'95, Uitg. TLC Domus, prijs 99 gulden).

Al dadelijk na het opstarten van de cd-rom 3D Tuin Design De Luxe klinkt lieflijk vogelgetsjilp. Dat brengt je in de juiste stemming. Achtergrondmuziek ontbreekt, en dat is een zegen. In alle rust ontwerp je je eigen tuin; je tikt de afmetingen in; je geeft de plaats van het huis aan, en vervolgens plaats je vijvers, paden en terrassen. Je kiest bomen en struiken, geeft aan of die groenblijvend, dan wel bladverliezend moeten zijn. Bevalt het ontwerp, dan vul je de tuin nog wat op met vaste planten, die naar believen rood, geel of blauw bloeien, in mei, augustus of september.

Als je niet weet waar te beginnen, kun je door een map met voorbeelden bladeren; misschien dat een virtuele wandeling langs formele tuinen, cottagetuinen en mijmertuinen je op een idee brengt. Vooral de mijmertuin - een groot natuurstenen terras met een tuinbank en een bloempot vol azalea's - sprak mij aan. Als het ontwerp af is, maak je een ommetje door je zelfontworpen driedimensionale tuin.

Wat is nu het nut van dit gezapige spelletje voor bejaarden? Weinig, voorzover ik dat kan beoordelen; het programma voegt niets toe aan een simpel potlood en een vel ruitjespapier. Hoewel je met je muis een boom sneller verwijdert dan met vlakgum.

Wel bevat 3D Tuin Design De Luxe wat extra's. Zo is er een verklarende woordenlijst waarin je de definitie van een tuincentrum kunt vinden: 'Een groot gebouw, waarin een winkel is gevestigd die planten en tuinartikelen verkoopt'. Ook is er een plantenencyclopedie met meer dan 2200 planten, waaruit de virtuele tuinier kan kiezen. Helaas stuiten we voortdurend op planten als de 'Chocolate Vine' of de 'Sidney Golden Wattle'. Een Nederlandse vertaling ontbreekt.

Ook raad ik aan een flinke kas in het ontwerp op te nemen, want veel van de beschikbare planten zijn niet winterhard. Misschien omdat de programmeurs het grootste deel van ons land in klimaatzone 7 hebben geplaatst; hetzelfde klimaat als dat van Engeland.

Het programma is in de Engelse pers lovend besproken. Zo sprak de Independent van verreweg het beste tuinontwerpprogramma voor de consument. Arme consument; het programma is weliswaar ook door computeramateurs gemakkelijk te hanteren, maar daar is alles mee gezegd. De botanische informatie is erbarmelijk. Zelfs een volslagen leek voelt nattigheid wanneer hij telkens hetzelfde plaatje tegenkomt, met steeds een andere plantennaam eronder.

Als positief punt zou je kunnen zien dat er geen moeite wordt gedaan om bepaalde planten aan te prijzen. Over Cedrus atlantica 'Glauca' - de blauwe Atlasceder die je in nieuwbouwwijken vaak in voortuinen ziet - luidt het: “De takken kunnen breken onder het gewicht van grote hoeveelheden sneeuw. (...) Begin lente of eind winter bestoffen de mannelijke katjes de omgeving met gele stuifmeel (...) De toppen van de takken kunnen sterven door vorst of cedersnuitkever.” Voor wie na deze informatie besluit om zijn ceder maar snel om te hakken volgt nog de troost: 'Het cederhut is geurig'. Volledig Nederlandstalig, staat op de verpakking.

Toch heeft deze cd-rom voordelen boven een tuinboek: je kunt een wenslijst intikken, bijvoorbeeld: boom; grillig; bladverliezend; volle zon; roze bloemen. Kennelijk was ik veeleisend, want het programma vond er maar één die aan al deze eisen voldeed: Chilopsis linearis. Het vervelende was alleen, dat ik de Chilopsis in mijn uitgebreide tuinbibliotheek niet terug kon vinden. Maar gelukkig is er ook een lijst van adressen en telefoonnummers van hoveniers en tuincentra die zich - zo neem ik aan - bereid hebben verklaard de gebruiker van het programma ter wille te zijn. Bel gerust, ongetwijfeld zal men u kunnen vertellen waar de Chilopsis te koop is.

    • Romke van de Kaa