Voorhoeve bezoekt gevangenis Curaçao

DEN HAAG, 6 MAART. Minister Voorhoeve (Antilliaanse en Arubaanse zaken) reist maandag naar Curaçao om de kwestie rond de gevangenis Koraal Specht te bespreken. Waarschijnlijk zal de minister zich persoonlijk op de hoogte stellen van de situatie in de gevangenis. Op Curaçao zal Voorhoeve gesprekken hebben met de Antilliaanse minister-president M. Pourier en met de minister van Justitie P. Atacho.

Gevolmachtigd minister van de Nederlandse Antillen in Nederland C. de Haseth zegt tevreden te zijn met de komst van de minister: “Voorhoeve is zonder meer welkom. De situatie in gevangenis Koraal Specht is een punt van gedeelde zorg, ik ben blij dat deze zorg aan beide kanten van de oceaan wordt gedeeld.”

Minder gelukkig is De Haseth met het voorstel van de Tweede Kamer om de gevangenis Koraal Specht onder toezicht van de Nederlandse regering te plaatsen door middel van een Algemene Maatregel van Rijksbestuur: “Ik ben daarover niet boos, ik zie het als een uiting van zorg van de Tweede Kamer, maar het is geen geschikte oplossing.”

Ook Voorhoeve is er tegen de gevangenis onder toezicht van de Nederlandse regering te brengen. Hij ziet zijn bezoek aan Curaçao als een laatste stap om dit te voorkomen.

Op Curaçao zal Voorhoeve met zijn Antilliaanse collega's het reeds voorgestelde pakket van maatregelen bespreken. Deze maatregelen zijn in de eerste plaats gericht op het terugdringen van de overbevolking in gevangenis. Gevangenen van Zuid-Amerikaanse afkomst zullen naar de verschillende landen van herkomst worden teruggestuurd. Daarnaast stelt Nederland één miljoen gulden beschikbaar voor de bouw van 55 nieuwe cellen. In de komende jaren stelt Nederland 75 miljoen beschikbaar voor grondige aanpassingen in de gevangenis Koraal Specht. Nederland zal geen Nederlandse cipiers naar Curaçao sturen.

De Haseth is blij met de hulp van Nederland: “Om de problemen in de gevangenis Koraal Specht op zeer korte termijn op te lossen, hebben we hulp nodig. Nederlandse ondersteuning is zeer welkom.”

Minister Voorhoeve blijft tot donderdag op de Nederlandse Antillen.