Veel meer winst Daimler

STUTTGART, 6 MAART. DaimlerBenz heeft vorig jaar zijn bedrijfsresultaat van 2,4 naar 4,3 miljard mark zien groeien. De fikse verbetering komt voor een groot deel voor rekening van nieuwe producten in alle divisies. Daarnaast schroefde het grootste Duitse industriële concern zijn doelmatigheid op.

Verder profiteerde de onderneming van de gunstige wisselkoersverhoudingen. De winst voor belasting ging van 2,0 naar 4,2 miljard mark. De omzet ging omhoog van 103 miljard mark in 1996 tot 124 miljard mark in 1997, wat een groei van 19 procent inhield. Hierbij is de verkoop van bedrijfsonderdelen buiten beschouwing gelaten, zo meldde Daimler-Benz gisteren. De goede gang van zaken vormde voor het bestuur de aanleiding het dividend te verhogen met 0,50 mark. Als de raad van commissarissen begin april met dit voorstel akkoord gaat, kunnen de eigenaren een uitkering van 1,60 mark per aandeel tegemoet zien. De autodivisie was zoals gebruikelijk de gangmaker van de resultaten. De winst van Mercedes wordt pas op 8 april bekendgemaakt, maar wel is al bekend dat de omzet bij de personenwagens groeide met 15 procent tot 53 miljard mark en die bij de vrachtwagens met 24 procent tot 39 miljard mark. De divisie dienstverlening was goed voor een omzetgroei van 22 procent tot 15,5 miljard mark. Het aantal werknemers groeide vorig jaar met 11.000 tot 301.000. (DPA)