Totaaluitslag Gemeenteraadsverkiezingen

ROTTERDAM - Bij gemeenteraadsverkiezingen zijn in de eerste plaats de uitslagen per gemeente van belang. Die bepalen immers hoeveel zetels elke partij in de nieuwe raad krijgt. Gisteren stonden deze gegevens van alle 485 gemeenten waar woensdag verkiezingen zijn gehouden in de bijlage Profiel.

Behalve naar de lokale uitslagen is iedereen natuurlijk ook geïnteresseerd in het totaalbeeld. Niet voor niets stond de televisie-uitzending van de publieke omroep op de verkiezingsavond grotendeels in het teken van dat landelijke beeld. Daar deden NOS en Inter/View echter pogingen de uitslagen te 'vertalen' naar de Tweede Kamer. De totaaluitslag van de verkiezingen zoals die echt werden gehouden kwam echter nergens aan bod. De gegevens die hierboven staan afgedrukt zijn de totalen die de partijen hebben vergaard in alle 485 gemeenten samen. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de getallen een exactheid suggereren die relativering vergt: hier en daar doen lijstcombinaties mee, bijvoorbeeld PvdA/D66. Voor deze tabel zijn de resultaten daarvan meegeteld bij de grootste partij in die combinatie.