Succes voor Krajicek en Siemerink

ROTTERDAM, 6 MAART. Richard Krajicek en Jan Siemerink hebben gisteren de kwartfinales bereikt van het tennistoernooi van Rotterdam. Vooral de wijze waarop Krajicek korte metten maakte met Adrian Voinea, was indrukkend. De oud-Wimbledonkampioen serveerde de Roemeense qualifier, die een ronde eerder Paul Haarhuis probleemloos uitschakelde, met twintig aces in 55 minuten van het hardcourt, 6-2 en 6-2.

Jan Siemerink had een uur langer nodig om zich bij de laatste acht te scharen. Hij versloeg Guillaume Raoux in drie sets, 6-7, 6-2 en 6-2. Het was de eerste keer dat Siemerink de Fransman met de modieuze grijsblonde spoeling versloeg. Voor de derde keer bereikte de 27-jarige Nederlander in Rotterdam de kwartfinales. Eerder deed hij dat in 1991 en '92.

Siemerink speelde met een handicap. In de laatste game van zijn partij tegen Ivanisevic kneusde hij dinsdag bij een val zijn linkerhand. “Ik was blij dat ik pas donderdag moest spelen”, zei hij. “Woensdag was ik daartoe niet in staat geweest. Met die gezwollen hand had ik mijn racket niet kunnen vasthouden.”

Tegen Raoux had hij weinig last. “Het was gevoelig, maar in de loop van de wedstrijd vergat ik de pijn.” Siemerink maakte het zich moeilijk door op 5-4 in de eerste set zijn service in te leveren. “Daardoor verloor ik die set alsnog in de tiebreak.” In de tweede en derde set controleerde hij het duel.

Hij pakte beide sets met 6-2. “Het zag er vrij comfortabel uit”, vond hij, “maar het ging moeizaam.” Raoux liet in de tweede set de fysiotherapeut oproepen. “Hij had last van duizeligheid en van zijn maag, maar echt van invloed was het niet”, wist Siemerink. Vandaag is Patrick Rafter in de kwartfinale zijn volgende tegenstander. De Australiër is in Rotterdam als eerste geplaatst.

Krajicek was minstens zo tevreden als Siemerink. “Mijn service liep wel lekker”, grijnsde de 26-jarige titelverdediger die in Rotterdam als vijfde is geplaatst. Tegen Voinea sloeg hij twintig aces en stond op eigen opslag in de hele partij slechts vijf punten af. “Ik was verrast door de geringe tegenstand”, zei Krajicek. “Mijn coach had Voinea gescout en aan de hand van zijn verslag had ik een pittige wedstrijd verwacht.”

Door zijn overwinning bereikte Krajicek, nummer tien van de wereld, de kwartfinales in Rotterdam. Daarin staat hij tegenover de Engelsman Greg Rusedski, derde geplaatst en zesde op de wereldranglijst. “Tegen Rusedski sta ik zwaar in het rood, 5-1 of zoiets. Die ene overwinning dateert van Stockholm 1995 indoor.” De laatste nederlaag in kwartfinales op de US Open 1997 was de zuurste. “Die deed het meeste pijn omdat die op een grandslamtoernooi viel.”

Na Rotterdam neemt Krajicek zwangerschapsverlof tot 20 april. Op het gravel van Monaco keert hij terug in het circuit. Zijn titel in Tokio verdedigt hij half april niet. “Daarom wil ik met een goed resultaat afzwaaien”, zei Krajicek. Een goed resultaat betekent in zijn ogen niet dat hij per se zijn titel in Rotterdam moet prolongeren. “Wel moet ik het gevoel hebben dat ik er alles aan gedaan heb.” (ANP)